Románia

2022.02.10. 12:37

Szaktárca: a péntekre virradó éjszaka éri el Bukarestet a hadifelszerelést szállító első amerikai konvoj

Forrás: g4media.ro

Agerpres

 

A péntekre virradó éjszaka, 1 óra körül ér Bukarestbe a hadifelszerelést szállító első amerikai konvoj - közölte a védelmi minisztérium. A szaktárca tájékoztatása szerint a szerda este Romániába érkezett, hadi felszerelést szállító katonai járművek két menetoszlopban haladnak. Ezek közül az első, 18 járműből álló konvoj 10 óra 45 perc körül indult el Nagyszebenből Râmnicu Vâlcea felé. Onnan várhatóan este 10 óra körül indul el a konvoj, hajnali 1 óra körül ér Bukarestbe, majd péntek hajnali 5 és 6 óra között érhet a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu légi támaszpontra.

 

A másik menetoszlop péntek reggel indul el Nagylakról, ugyanazt az útvonalat követi, és a becslések szerint péntek estére ér Konstanca megyébe. A Németországból átvezényelt, Task Force (TF) Cougar elnevezésű amerikai osztag katonai felszereléseinek egy része szerdán este érkezett meg Romániába. A konvoj Nagylaknál lépte át a határt, és a román katonai rendőrség kíséretében, az Arad-Déva-Szeben-Râmnicu Vâlcea-Piteşti-Bukarest útvonalon jut el a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszpontra.

 

A forgalom zavartalan lebonyolítását biztosító katonai rendőrség tájékoztatni fogja a járművezetőket az esetleges útkorlátozásokról - tájékoztatott a minisztérium. A TF Cougar javarészt a Németországban állomásoztatott 2. lovasezred Stryker típusú páncélozott harcjárművel felszerelt zászlóaljának tagjaiból fog állni, de érkeznek katonák az ezred további zászlóaljaiból (például a tüzérségi és a műszaki zászlóaljból) is.

 

A Pentagon korábban közölte, hogy NATO-tagállami kötelezettségeinek szellemében, "az orosz agresszió elrettentésére" irányuló erőfeszítéseinek részeként, az Egyesült Államok Németországból Romániába vezényel át mintegy 1000 amerikai katonát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában