Románia

2022.02.15. 16:42

Stelian Ion: Meg kell várni a Velencei Bizottság véleményezését

Stelian Ion

Forrás: gov.ro

Agerpres

 

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) volt igazságügyi minisztere, Stelian Ion szerint meg kell várni a Velencei Bizottság véleményezését az igazságügyben elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály (SIIJ) felszámolásáról szóló tervezettel kapcsolatban. Egy Facebook-bejegyzésben az USR politikusa azt írta, a kormány által hétfő este jóváhagyott tervezetet már iktatták a képviselőházban, a jogi bizottság szerdán, csütörtökön és pénteken is összeül, hogy megvitassa és véleményezze azt. Hozzátette, az USR módosító javaslatokat készül benyújtani a tervezethez, szorgalmazni fogja, hogy utalják vissza a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hatáskörébe a bírák és ügyészek korrupciós ügyeinek kivizsgálását, illetve kérni fogja, hogy a parlament várja meg a döntéshozatallal a Velencei Bizottság véleményezését.

 

Bejegyzésében Stelian Ion hivatkozik a DNA korábban kiadott közleményére is, amelyben a vádhatóság kifejti, hogy a SIIJ felszámolásáról szóló tervezet a DNA hatáskörének csorbításával "a magas és közepes szintű korrupció elleni küzdelem széttöredezéséhez, hatékonyságának csökkenéséhez vezethet". A politikus hozzáteszi, tiltakozik a tervezet ellen a bírák és ügyészek több szakmai szervezete és civil szervezetek is, Cătălin Predoiu igazságügyi minisztert azonban "nem érdekli az évek óta a korrupció elleni küzdelem terén dolgozó szakemberek véleménye, mint ahogyan az Európai Bizottság vagy a Velencei Bizottság álláspontja sem". 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában