Románia

2021.12.20. 17:01

Elutasított tervezet: a Szekuritáté egykori együttműködőitől vonják vissza az állami kitüntetést

Agerpres

 

Elutasította hétfőn a szenátus plénuma azt a törvénytervezetet, amely megtiltotta volna, hogy a jogerősen szabadságvesztésre ítélt, illetve a Szekuritátéval vagy a politikai rendőrséggel egykor együttműködő személyek kitüntetést kapjanak.

A szenátus első házként szavazott a tervezetről, a döntő fórum ebben az ügyben a képviselőház.

A tervezet azt is előírná, hogy ellenőrizzék le a valamely rend tagjává emelt személyek esetleges együttműködését a Szekuritátéval, vonják vissza a Szekuritátéval vagy politikai rendőrséggel egykor együttműködő személyek rendtagságát, és korlátozzák legtöbb 10 évre a Rendek Kancelláriája vezetőjének mandátumát.

 

A tervezetet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nyújtotta be, és a kitüntetések országos rendszerét szabályozó 2000/29-es törvényt, illetve a Szekuritáté irattárában őrzött személyes dokumentumokhoz való hozzáférést lehetővé tevő 2008/293-as törvényt módosítaná és egészítené ki.

Az USR szenátora, Raoul-Adrian Trifan arra kérte a törvényhozókat, támogassák a tervezetet, mert az visszaadná az állami kitüntetések becsületét Romániában. Az AUR szintén a tervezet mellett foglalt állást, egyik szenátora, Sorin Lavric becsületesnek és igazságosnak nevezte azt.

Végül 87 szenátor a tervezet ellen szavazott, 37-en támogatták, egy törvényhozó tartózkodott, így a javaslat az első házban elbukott.

Az ügyben a képviselőházé a végső döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában