alkotmánybíróság

2021.11.23. 16:41

Dragu: Az „új USL” gondja az volt, hogy a szenátusi elnököt menessze

Fotó: digi24.ro

Anca Dragu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora kedden kijelentette, hogy az új PNL-PSD-RMDSZ többség „első számú gondja” az volt, hogy őt „indokolatlanul” leváltsa a szenátus éléről.

Ezzel a lépéssel akart az „új USL” tisztséget biztosítani az új koalíció vezetői számára – vélekedett.

„Az alkotmány 64. cikkelyének 2. bekezdése kimondja, hogy a szenátus elnökét és a képviselőház elnökét a parlament mandátumának idejére választják meg, jelen helyzetben a 2020-tól 2024-ig terjedő időszakra. Az alkotmánybíróság több döntése is kimondja, hogy stabilitásra van szükség ebben a két tisztségben. A stabilitás és a folyamatosság ezekben a funkciókban a hatalommal való visszaéléseket hivatott megelőzni a parlament szintjén” – jelentette ki Dragu a szenátusban, leváltását követően.

Az USR politikusa „indokolatlannak” tartja leváltását, mivel hivatali ideje alatt nem követett el súlyos alkotmánysértést, ami jogi szankciót vonhatna maga után. Leszögezte, az USR megtámadja az alkotmánybíróságon a szenátus elnöki tisztségéből való eltávolítását.

Dragu ugyanakkor „jogalkotási vákuumról beszélt”, rámutatva, hogy tizenhat évvel ezelőtt az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a felsőház szabályzatának azon cikkelyeit, amelyek jogi vagy politikai szankcióként a szenátus elnökének felmentését írták elő. Az azóta eltelt 16 év alatt ezt a két, a szenátus elnökének felmentését lehetővé tevő rendelkezést nem korrigálták, hangsúlyozta a politikus.

Az USR szenátora elmondta, hogy 11 hónapos hivatali ideje alatt „nagy intenzitással dolgozott”, kollégáival együtt 21 törvényjavaslatot kezdeményezett, az általa javasolt jogszabályok közül négy törvény kihirdetésre is került. Szintén az ő mandátuma alatt kezdett el működni ismét a szenátus Facebook-oldala – sorolta Dragu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában