Kovid-protokoll

2021.03.19. 11:56

Tovább gyűrűzik a botrány a nagyváradi tüdőgyógyász kijelentései körül

Pikó Stefánia

Ahogyan arról beszámoltunk, nagy port kavart egy nagyváradi tüdőgyógyász, aki azt állítja, hogy közel ezer koronavírussal megfertőződött beteget gyógyított meg saját módszereivel. A román sajtónak többször is nyilatkozó orvos súlyos vádakkal illette az egészségügyet. Szerinte a kórházakban jelenleg alkalmazott kezelési protokoll többet árt, mint használ, és életveszélybe sodorja a betegeket. Ő saját maga által összeállított kezelési módszerrel dolgozik, atipikus tüdőgyulladásként tekint a koronavírusos megbetegedésre. Számos páciensét online kezelte, egy " target="_blank" rel="noopener noreferrer">tévériportban, az Antena 3 csatornán, azon értetlenkedett, miért nem tesz így minden orvos.

Dr. Flavia Groșan egyik legsúlyosabb kijelentése az, hogy a betegek maradjanak otthon akkor is, ha az oxigénszaturációjuk 80 százalékos – fogalmazott a sajtónak Carmen Pantiș, a Bihar Megyei Orvosi Kamara elnöke – írja a Digi24. A normális oxigénszaturáció 95%, 58-90% közötti oxigénszaturáció látható cianózist okoz. (A cianózis a bőr vagy nyálkahártya kék illetve lila elszíneződése, amely a bőrfelszín közeli szövetek alacsony oxigénszintjének következménye.)

Az orvosi kamara elnöke kihangsúlyozta, hogy kollégái, akik a városi kórházban dolgoznak, arról értesítették őt, hogy a tüdőgyógyász betegei közül többen is kórházba kerültek végül, sőt, voltak, akik intenzív terápiás kezelésre szorultak. Mindeközben a Digi24, sikertelen esetekre vonatkozó kérdésére Groșan így felelt: „Nem tudom, nem hallottam sikertelen kezelésekről”.

„Nem mondhatod azt, hogy gyertek hozzám, mert én egészséget és életet adok nektek! És azt, hogy a többi orvos gyilkos. Ezt egy kuruzsló mondja.” – fogalmazott Carmen Pantiș. A kamara elnöke elmondta azt is, hogy Groșan az egykori TBC kórház igazgatója volt a 2000-es évek közepén, aztán a margittai városi kórházban dolgozott, majd négy évvel ezelőtt megnyitotta magánrendelőjét Nagyváradon.

A közösségi médiában külön felületeket hoztak létre az orvos támogatói, de ugyanúgy sokan vannak, akik bizonyítékokra várnak, és kíváncsiak az orvosi kamara etikai bizottsága által szervezett tárgyalás fejleményeire.

Egyes bukaresti újságírók sarlatánnak nevezik a nagyváradi „csoda-orvost”, mondván, hogy azért járatja le a kórházakat, hogy minél többen forduljanak hozzá, és magánrendelőjében, pénzért kezelhesse őket, neki fizessenek. Egyesek szerint amit Groșan művel, az kuruzslás, ráadásul csak olyan pácienseket vállalt el, akiknek enyhe tüneteik voltak, de még így sokan kerültek kórházba az egyszerű antibiotikumos kezelés után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában