Koronavírusban

2021.02.15. 18:58

Elhunyt Ion Mihai Pacepa, a román kommunista titkosszolgálat egykori kémfőnöke

Koronavírusban hunyt el vasárnap, február 14-én, Ion Mihai Pacepa hírszerző tiszt, a román kommunista titkosszolgálat egykori kémfőnöke, aki 1978-ban disszidált az Amerikai Egyesült Államokba.

„Ion Mihai Pacepa vagy Mike, azok számára, akik ismerték, megtért teremtőjéhez” – írja Ronald J. Rychlak amerikai ügyvéd, a hír első közlője, a The Epoc Timesban.

Ion Mihai Pacepa volt a legmagasabb rangú tiszt, aki valaha elhagyta a szovjet blokk titkosszolgálatát. A közlés szerint Mihai Pacepa 92 éves volt.

„Nicolae Ceauşescu nemzetbiztonsági tanácsadója szinte az őrületbe kergette a diktátort, amikor ötvenévesen, 1978-ban váratlanul az Egyesült Államokba szökött, és emiatt teljesen át kellett szervezni a rezsimet kiszolgáló elnyomó gépezet, a Szekuritáte külföldi hírszerző részlegét (DIE). De még csak nem is a Bukarestnek szolgáló több tucat kém és titkosügynök leleplezése bizonyult a legnagyobb bajnak, hanem hogy 1987-ben megjelent, Vörös horizontok című könyvében az amerikai kormánytól menedékjogot kapott Pacepa feltárja a Ceauşescu-diktatúra rémtetteit, a személyi kultuszra épülő rezsim korrupt, népnyúzó rendszerét.” – írja a Krónika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában