Fellendítés

2020.07.01. 15:40

Egyenként 2000 eurós támogatást nyújt a kormány a mikrovállalkozásoknak

Egyenként 2000 eurós támogatást nyújt a kormány a mikrovállalkozásoknak, amelyek a beszállítókkal szembeni tartozásaik törlesztésére, a bérleti díj, valamint a közműdíjak kifizetésére használhatják a pénzt – írja elő a kormány országos befektetési és gazdaságfellendítési terve, amelyet szerda este ismertetnek.

A dokumentum értelmében ugyanakkor összesen 350 millió eurót különít el a kabinet a szálloda- és vendéglátóipari (HORECA) ágazatban, továbbá a turizmus, a szállítás és rendezvényszervezés terén tevékenykedő cégeknek szánt támogatásokra. Vállalkozásonként legtöbb 125 ezer euró igényelhető majd a tevékenység újraindítására.

A kis- és középvállalkozások 50 ezer és 200 ezer euró közötti összegű támogatásban részesülhetnek, versenyképességük növelésére pedig további összegeket kaphatnak a Regionális Operatív Program keretében lehívható alapokból.

A kis- és középvállalkozások digitalizálására összesen 150 millió eurót tervez költeni kormány, a Star-Tech Innovation nevű program (a Start – UP program megújított változata) keretében pedig mintegy 42 ezer euróval támogatják majd az innovatív vállalkozások indítását.

Továbbá mezőgazdasági és élelmiszer-ipari fejlesztésekre több mint 400 millió eurót, a vízvezeték- és csatornahálózat kiterjesztésére 8 milliárd lejt szán a kormány.

Emellett a 2021-2027-es többéves pénzügyi keretből egymilliárd eurót fordítanak a települések gázelosztó hálózatainak kiépítésére. 2021 és 2027 között ugyanakkor mintegy 20 ezer kilométernyi községi utat terveznek felújítani mintegy 20 milliárd lejből, illetve hétezer kilométernyi megyei utat 12 milliárd lejes ráfordítással. A terv értelmében az épületek energiahatékonyságának növelésére 813 millió lejt szán majd a kabinet.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában