Trianon-törvény

2020.06.05. 16:13

Több szociáldemokrata politikus bírálta az államfőt

Több szociáldemokrata politikus bírálta az államfőt, amiért megtámadta az alkotmánybíróságon azt a törvényt, amely június 4-ét a trianoni szerződés napjává nyilvánítja.

Alfred Simonis, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alsóházi frakcióvezetője 'szégyenletesnek' nevezte, hogy 'Erdély védelmezője' megtámadta az alkotmánybíróságon a Trianon-törvényt. Iohannis szerint – véli Simonis – a románoknak 'nincs joguk' megünnepelni azt, hogy Erdély egyesült Romániával, és az államfő 'maholnap megtiltja, hogy büszkék legyünk a nagy egyesülésre, a román zászlóra, vagy himnuszra'. Meglátása szerint Iohannis ismételten bebizonyította, hogy 'nem minden román, hanem csak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke'.

Titus Corlăţean és Şerban Nicolae szenátorok 'zsenánsnak' minősítették Iohannis óvását. Azt mondják: bíznak benne, hogy 'előbb vagy utóbb igazság szolgáltatik', és a trianoni szerződés napja 'minden román nemzeti ünnepe lesz'. Közös sajtóközleményükben Iohannis óvását az államfő 'kitartó románellenes munkájának' részeként értékelik, és úgy vélik, hogy az elnök 'tudatosan minimalizálja' a nagy egyesüléshez vezető események jelentőségét.

Klaus Iohannis államfő pénteken támadta meg az alkotmánybíróságon a Trianon-törvényt.

Az alkotmánybírósághoz intézett óvásban az államfő rámutat: a törvény ellentmond az államhatalmi ágak szétválasztására, a jogviszonyok stabilitására, valamint a törvények minőségére vonatkozó alkotmányos elveknek.

Borítóképen: Alfred Simonis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában