Heti beszámoló?

2020.05.05. 10:00

L. Romaşcanu: A kormányfő ismét dacolt a parlamenttel

Ludovic Orban kormányfő ismét dacolt a parlamenttel, hiszen nem jelent meg a törvényhozók előtt, hogy megtartsa heti beszámolóját a koronavírus-járvány ügyében hozott intézkedésekről, viszont küldött egy 85 oldalas 'terjedelmes novellát' – közölte hétfő este Lucian Romaşcanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője.

A szóvivő azt mondta: a jelentés ugyan bővebb, mint maga a kormányprogram, de ez nem mentesíti a kormányfőt attól, hogy nem tett eleget a parlament döntésének, amely szerint hetente kötelessége beszámolni a koronavírus-járvány ügyében hozott intézkedésekről.

Értékelése szerint a kormány által bejelentett intézkedések között több olyan 'dicsőséges elképzelés' szerepel, amelyek megállták volna a helyüket 'a négy és fél év alatt teljesített, Ceauşescu-féle ötéves tervek sorában'.

Rámutatott, míg a szomszédos országok a hazai össztermék (GDP) jelentős hányadát fordítják a gazdaság újraindítására, Románia 2%-nál sem tart.

„A szomszédos országok, például Bulgária GDP-jének mintegy 10-15%-ával finanszírozza gazdasági programját, Magyarország a Magyar Nemzeti Bankkal együtt olyan programot indított, amely eléri GDP-je 18-20%-át, Lengyelország a GDP 15%-át fordítja erre a célra. Mi eddig olyan intézkedéseket jelentettünk be, amelyek nehezen érik el a GDP 2%-át' – hangoztatta Romaşcanu, aki felszólította a miniszterelnököt és az államfőt, hogy 'hagyjanak fel a steril politikai játékokkal, kormányozzanak a románok érdekében (...), és ne a szerint, hogy mit diktálnak a közvélemény-kutatások eredményei'.

'Teszteljék a lakosságot és indítsák újra a gazdaságot. Egyetlen céljuk ez kell hogy legyen' – szögezte le a PSD szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában