Koronavírus Romániában

2020.04.16. 15:25

Iohannis: Fájdalmas leckéket adott nekünk ez a válság

Az új koronavírus „fájdalmas leckét” adott arról, hogy meg kell erősíteni az államot, főleg az egészségügyi rendszert – mondta csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

„Fájdalmas leckéket adott nekünk ez a válság arról, hogy meg kell erősíteni az államot, hogy égető szükség van a közszolgáltatások átszervezésére a klientelizmus megszüntetése érdekében, hogy támogatni kell azokat a területeket, amelyek egy jól működő, valóban a polgárok szolgálatában álló állam alapjait képezik. Románia újraindítása most szükségesebb és sürgetőbb, mint eddig bármikor” – jelentette ki az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Iohannis szerint az egészségügyi rendszer az első, de nem az egyetlen ágazat, amelyet új alapokra kell helyezni. „Jól látszik, hogy mennyi hiányosságot kellett pótolni nagyon rövid idő alatt” – mondta az államfő, hozzátéve, nagy erőfeszítések és maximális mozgósítás révén a hatóságoknak sikerült gyorsan alkalmazkodni a helyzethez és meghozni a szükséges intézkedéseket, hogy kézben tartsák a járványt. „Különben sokkal nagyobb lenne a romániai áldozatok száma” – véli. Az elnök ugyanakkor rámutatott, az előző kormányok által elkövetett hibák kijavítása folytatódni fog a válságból való kilábalás után is, „mert fontos, hogy Románia olyan ország legyen, amely biztosít állampolgárai számára minden feltételt a tisztességes és biztonságos élethez”.

 

Senki nem bújhat ki a törvény szigora alól azok közül, akik szabálytalanságokat követtek el ebben az időszakban – figyelmeztetett ugyanakkor. 'Sok olyan helyi közigazgatási hatóság van, amelyet rátermett, jóhiszemű emberek vezetnek, politikai hovatartozásuktól függetlenül. Ezek, félretéve a személyes és pártérdekeket, jól együttműködnek a civil és a gazdasági szférával, hogy megtalálják a legmegfelelőbb megoldásokat közösségük számára. Sajnálatos módon azonban negatív példák is vannak. Bízom azonban abban, hogy az illetékes hatóságok továbbra is éberek lesznek, meg fognak vizsgálni minden panaszt és minden szabálytalanságot. Senki ne üljön nyugodtan azok közül, akik ebben a nehéz időszakban szabálytalanságokat követtek el, mert nem fogja megúszni' – hangsúlyozta az államelnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

 

Az államelnök azoknak is üzent, akik a ránk következő hétvégén ünneplik a húsvétot. 'A húsvéti ünnepek küszöbén állunk, melyeket idén többségünk rendhagyó módon, szeretteitől távol fog tölteni. Gyertek, tegyük meg közösen ezt az erőfeszítést, hogy később, minél hamarabb újra együtt lehessünk szüleinkkel, gyerekeinkkel és nagyszüleinkkel' – fogalmazott Iohannis a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Kifejtette, nagyon sok állampolgár példás polgári engedelmességről tett tanúbizonyságot ebben a rendkívül nehéz időszakban. 'A legtöbben betartják a társadalmi távolságtartásra vonatkozó felszólítást, nem hagyják el lakásukat, csak ha szükséges, felnőttségről és szolidaritásról téve tanúbizonyságot. Megköszönöm minden állampolgárnak, aki ezekben a napokban betartja a szabályokat, áldozatokat hoz, és ezzel óvja magát és a többieket. Minél többen vannak ők, annál nagyobb esélyünk van korlátozni és végül legyőzni a járványt' – mondta az elnök.

Borítóképünkön: Klaus Iohannis

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában