Aktuálpolitika

2020.02.06. 18:20

Popescu-Tăriceanu: Az előre hozott választás nem jó megoldás

Az előre hozott választások kiírása nem jó megoldás, mert káros politikai és gazdasági következményei lesznek, ugyanakkor jelentéktelen időnyereséget jelentene – hangoztatta Călin Popescu-Tăricenau, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke a Klaus Iohannis államfővel csütörtökön folytatott kormányalakítási tárgyalásokon.

„Az alkotmány rendkívül nehézkes és időigényes lépéseket ír elő. Az előre hozott választásokhoz vezető út körülbelül négy hónapig tart, ami számos negatív következménnyel jár. A román alkotmány egyáltalán nem támogatja az előre hozott választások kiírását. (...) Az előre hozott választásokig tartó időszak akadályozni fogja a jogalkotási és gazdasági folyamatokat. Ezért azt mondtam az államfőnek, hogy ez nem megfelelő eljárás, főleg hogy jelentéktelen időnyereséggel jár. Az előre hozott választásokat mintegy három-négy hónappal lehetne előbb megtartani, mint a rendes időben szervezett választásokat” – mondta Popescu-Tăriceanu.

Hozzátette: az ALDE nem javasolt miniszterelnök-jelöltet, de kormányikatatás-ügyben nyitottak a tárgyalásra.

„Ez nem túl egyszerű, mert úgy értettem, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem szavazza meg Ludovic Orban beiktatását, ha kinevezik. Szokatlan helyzetben vagyunk (...), mert az a törekvés, hogy bármi áron előre hozott választások legyenek, de természetesen nem zárkózunk el a tárgyalások elől” – mondta Popescu-Tăriceanu.

Klaus Iohannis államfő kormányalakítási tárgyalásokra hívta csütörtökre a Cotroceni-palotába a parlamenti pártok képviselőit, miután szerdán a törvényhozás a bizalmatlansági indítvány elfogadásával megbuktatta az Orban-kabinetet.

Borítóképünkön: Popescu-Tăriceanu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában