Aktuálpolitika

2020.01.29. 19:01

Orban: Nem értek egyet az alkotmánybíróság döntésével

Ludovic Orban miniszterelnök szerdán úgy nyilatkozott, nem ért egyet az alkotmánybíróság azon döntésével, amely helyt adott a Szociáldemokrata Párt (PSD) óvásának a személyszállítást szabályozó törvényt módosító, a kormány által felelősségvállalással elfogadtatott jogszabállyal kapcsolatban.

Romanian Prime Minister designate Ludovic Orban, of the Liberal party, speaks during a parliament session that will vote on his designation and the proposed government team in Bucharest, Romania, Monday, Nov. 4, 2019. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Fotó: AP

„Nem értek egyet az alkotmánybíróság döntésével. Ez nem azt jelenti, hogy nem fogunk megoldásokat találni a problémák megoldására, annak dacára, hogy véleményem szerint az alkotmánybíróságnak szem előtt kellett volna tartani, miben különbözik a sürgősségi kormányrendelettől, amiről senkinek nem tűnt fel, hogy alkotmányellenes, senkinek nem tűnt fel, hogy egy alkalmatlan közszállítási rendszert eredményez, amely rendkívül negatív hatással van gyerekeinkre, rokonainkra, szüleinkre, és amely nem nyújt sem biztonságot, sem kényelmet. Mi megoldást találtunk ezekre a gondokra. De úgy látom, az alkotmánybíróság döntése a sürgősségi kormányrendeletet hagyja jóvá, amely egyértelműen alkotmányellenes volt, és amelynek nagyon rossz társadalmi hatásai vannak” – mondta a miniszterelnök.

Orban szerint az alkotmánybíróság szerdai döntése gyakorlatilag a PSD intézkedését hagyja jóvá, amelynek következményeképpen a szegény családok gyermekei nem mehetnek állami támogatású tömegközlekedéssel iskolába – írja az Agerpres A szóban forgó, 51-es számú kormányrendelet ugyanakkor a „végtelenségig” meghosszabbítja olyan szállítócégek szerződését, amelyek nem nyújtanak biztonságos közlekedést, sőt, kockára teszik az utasok életét – vélekedett a kormányfő.

Az alkotmánybíróság szerdán helyt adott annak az óvásnak, amelyet a személyszállítást szabályozó törvényt módosító, a kormány által felelősségvállalással elfogadtatott jogszabály ellen nyújtott be a Szociáldemokrata Párt (PSD). Az alkotmánybírósághoz közel álló források szerint a testület azért adott helyt a PSD normakontroll-kérelmének, mert nem teljesült a felelősségvállalással történő jogalkotás négy alkotmányos feltétele, továbbá, mivel ugyanezen témában már a parlament asztalán volt több törvénytervezet is.

Borítóképünkön: Ludovic Orban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában