Románia az európai uniós átlag alatt van az internetes vásárlások tekintetében (felmérés)

Románia az európai uniós átlag alatt van az internetes vásárlások tekintetében (felmérés)
A romániai internet-felhasználók csupán 18 százaléka vásárolt valamilyen terméket a világhálóról 2016-ban, derül ki egy felmérésből, míg az uniós átlag 66 százalék körül van.

A Perceptum felmérése alapján kiderült, hogy a romániai vállalkozások forgalmának mindössze 7 százaléka került ki az internetes megrendelésekből. Ezen a téren csak Bulgáriában, Cipruson (4-4%) és Görögországban (6%) mértek alacsonyabb értékeket.

Romániában tíz internetező személy közül csak kettő vásárolt online a tavaly. A megkérdezett személyek közül kirajzolódott az átlagos romániai online vásárló portéja: 25-34 év közötti, felsőfokú végzettséggel rendelkezik, tájékozott és fontos számára a megjelenése, főként ruhákat és sportfelszereléseket vásárol magának.

A világhálón vásárló személyek közül mindössze három százalék észlelt csalást a webáruházakból való rendelések alkalmával. 68 százalékuk elégedett volt a vásárlás során, 17 százalékuk a beígértnél hosszabb kiszállítási időre panaszkodott, 13 százalékuk pedig a weboldal akadozására tett megjegyzést.

Európai Uniós szinten 2007 óta 15 százalékkal emelkedett az online vásárlók száma, leginkább a 16-24 (68%) és 25-54 év (69%) közöttiek szeretnek interneten vásárolni.

www.agerpres.ro