Perelik főnökeiket a kórházi alkalmazottak

Perelik főnökeiket a kórházi alkalmazottak
Bihar megye – A Megyei Kórház alkalmazottai bíróságra adták főnökeiket. Szeretnék megkapni tizenharmadik fizetésüket, és kifogásolják, hogy fizetésükből “levágtak” 25%-ot.

A nagyváradi Megyei Kórház mintegy ezer alkalmazottja bíróságra adta az intézmény vezetőit. Azért szánták maguk erre a lépésre, mert – a Sanitas szakszervezet megyei vezetője, Ioan Giurgiu szerint – a kórházvezetők 2008-ban és 2009-ben is csak harmadát fizették ki a munkaválallók tizenharmadik fizetésének. Ioan Giurgiu hozzátette: a szakszervezet országos szinten is pert kezdeményezett a fizetések 25%-os csökkentése miatt, míg a tizenharmadik fizetéssel kapcsolatos kifogások miatt az ország több kórháza is külün-külön eljárásokat kezdeményezett.

A pénzükre várnak

A munkavállalók érdekképviselője azt is elmondta, hogy a kórház új vezetőségének az elmúlt nyáron történt munkábaállásakor az intézmény 3.5 millió lejjel tartozott az alkalmazottaknak. Pillanatnyilag a kórház és a megyeszékhely vezetői azt szeretnék elérni, hogy az Egészségbiztosítási Pénztár térítse meg az egészségügyi szolgálatások értékét a szeptember – november időszakra. Dr.Carmen Pantis, a Megyei Kórház menedzsere hétfőn délben nem kívánt reagálni a Sanitas lépésére, ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a kórházvezetők erőfeszítéseit siker fogja koronázni, és megkapják a nekik járó összegeket.