ERDON Országos hírek

2007.08.24. 13:28

A VMSZ felkérése Sólyom Lászlóhoz

<p>A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) határozott lépésre szánta el magát: arra fogja kérni Sólyom László magyar köztársasági elnököt, hogy minden alkotmányos lehetőségét kihasználva kezdeményezzen olyan törvénymódosításokat, más intézkedéseket, amelyek végeredményeképpen az Országgyűlés megalkotja a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló törvényt - jelentette be csütörtökön Pásztor István, a VMSZ elnöke.</p>

A kérést szeptember 13-án Szabadkán adják át a magyar államfőnek, aki a VMSZ meghívására egynapos, magánjellegű látogatást tesz a Vajdaságban, s egyebek mellett találkozik a délvidéki magyar pártok vezetőivel, a magyar kisebbségi önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács irányítóival. Pásztor István Újvidéken Navracsics Tiborral, a Fidesz-MPSZ parlamenti frakcióvezetőjével folytatott megbeszélést, s a találkozón alaposan körbejárták azt a kérdést, hogy milyen problémákkal szembesülnek a határon túli magyarok - a kettős állampolgárság hiányában - azután, hogy 2008. január 1-jén Magyarország is belép a schengeni zónába. A VMSZ elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a magyar kormányzat, jelesül a Külügyminisztérium képviselőivel több ízben is tárgyaltak erről, de a megbeszélések nem voltak konkrétak, csupán általános ígéretek hangzottak el a tekintetben, hogy Budapest mindent megtesz a gond orvoslása érdekében. Ha a kettős állampolgárság, illetve igen jelentős könnyítő intézkedések hiányában létrejön a "schengeni fal", az katasztrófa lesz az EU-n kívül rekedt, délvidéki és kárpátaljai magyaroknak.

Ezért Pásztor szerint szükséges, hogy a hátralévő nagyon rövid időben Budapest végre konkrét intézkedéseket dolgozzon ki. Lehetőségként vetette fel, - amennyiben nem jön létre a kettős állampolgárság -, hogy találjanak megoldást az ingyenes schengeni vízum biztosítására, vagy térítsék vissza a vajdasági magyarok többsége számára kifizethetetlenül magas, 35 eurós vízumdíjat; hasonlóan ahhoz, ahogy annak idején Németország tette a keletnémetek esetében. Navracsics a gazdasági együttműködést, s a Fidesz és a VMSZ között a helyhatóságok szintjén megvalósuló kooperációt emelte még ki a találkozó témái közül. Mint mondta, a Fidesz kormánypártként és ellenzékben is elkötelezett híve a magyar-vajdasági gazdasági együttműködésnek. Úgy ítéli meg, hogy Magyarországnak nemzeti érdeke egy stabil, gazdaságilag erős Szerbia létrejötte, s ezért - a gazdasági együttműködés erősítésén keresztül - mindent el is kíván követni. A legnagyobb ellenzéki párt fontosnak tartja, hogy önkormányzati szinten is erősödjön az együttműködés közte és a VMSZ között. A magyar önkormányzatok irányításában döntő súllyal rendelkező Fidesz nemcsak a politikaikoncepció-alkotásban, hanem a napi irányításban szerzett tapasztalatok átadásával is segíteni kívánja a legnagyobb délvidéki magyar pártot - mondta a frakcióvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!