Összegzett a megyei tanácselnök

Összegzett a megyei tanácselnök
Nem volt túlságosan gazdag az idei év, igyekeztek kihozni a maximumot a rendelkezésükre álló összegekből, hangzott el Cornel Popa Bihar megyei tanácselnök pénteki sajtótájékoztatóján.

A megyei utak korszerűsítéséről Cornel Popa elmondta: voltak, amelyekre sajnálatos módon az idén nem jutott pénz, ilyen például a Remete és Les-völgye közötti út, melynek egyik szakaszát tavaly befejezték 1,3 millió lejből, azonban az idén nem folytatódtak a munkálatok. Valószínű, hogy egy nagyszabású, észak-nyugati regionális projekt részeként jut majd pénz erre is, a tervek szerint ezen az uniós projekten belül Tenke, Belényes, Biharfüred és Csarnóháza környékén is felújítják majd a megyei utakat. Ez a pályázat a legkiterjedtebb regionális projekt egyike, hangzott el.

Óvások

Szeretnék rendbe hozni a Lesi tó, Királyhágó és Biharfüred közötti, szakadékos útszakaszt is, amely „a rémület útjává” vált, az arra utazóknak így lehetetlen a táj szépségeiben is gyönyörködniük.

A Csarnóháza környékére kiírt versenytárgylás eredményeit az egyik vesztes építkezési cég megóvta, így egyelőre ott stagnálnak a munkálatok. Hasonló a helyzet a Belényes, Vaskohsziklás, Vaskoh és Élesd közötti út esetében, ahol szintén egy óvás elbírálása zajlik. A megyei tanácselnök elmondta: reméli, hogy az eredeti nyertes – egy spanyol cég – fogja végül elvégezni a munkákat, ugyanis sokkal több tapasztalattal rendelkezik mint a bukaresti „házi” vállalat, amely óvott. A munkálatok pedig nem egyszerűek, az említett útszakasz hét átjárót is tartalmaz. A Bél, Tenke és Les-völgye közötti útszakasszal egyidejűleg egy tetemes tartozást is „örököltek”, ezt részben sikerült visszafizetniük, így a rendelkezésükre álló pénzből a legnagyobb összeget, csaknem kilenc millió lejt pont erre kellett szánniuk. Mindent összevetve az idén több mint huszonegy millió lejt költöttek a megyei utakra, hangzott el.

Dönteni kell

A reptér korszerűsítésével kapcsolatban a megyei tanácselnök elmondta: a projekt jelenleg elbírálás alatt van a fővárosban, értesülései szerint nemsokára jóváhagyják. Ennek teljes értéke több mint 96 millió lej, melynek 85%-át az unió, 13 %-át az állam finanszírozza, a fennmaradó 2%-ot pedig a megyei tanács költségvetéséből biztosítják. Ami pedig a Körösvidéki Múzeum ügyét illeti: megpróbálnak kikászálódni a „mocsárból, amelybe kerültek”, fogalmazott Cornel Popa. Be tudnák fejezni a tetőszerkezet cseréjét, erre két lehetőségük lenne: folytatják a már lebonyolított versenytárgyalás feltételei szerint, vagy új versenytárgyalást szerveznek a hátralévő munkálatokra. Ez utóbbi azonban nem biztos, hogy szerencsés lenne, mivel az árak sokat változtak 2010 óta. „Nem egy túl jó helyzet, egyelőre csak vergődünk, de kénytelenek leszünk döntést hozni” – tette hozzá a megyei tanácselnök.

Az is elhangzott a sajtótájékoztatón: szeretnének egy, Vaskohsziklás termálvizének hasznosítására vonatkozó pályázattal előállni, erre 26 milliárd lejre lenne szükségük, s a tanácselnök szerint egyike lenne a leghasznosabb helyi projekteknek. Azt is megemlítette: Pádison a víz- és csatornahálózat rendbehozatalát szeretnék megoldani, ez is része az üdülőhelyek fejlesztésére irányuló törekvéseiknek.