Felsőoktatási ajánló

2024.02.09. 11:18

Harmincezerrel többen tanulhatnak idén állami ösztöndíjasként a felsőoktatásban

Felsőoktatási felvételi és továbbtanulási tájékoztató sorozatot indított az Origo. A cikkekből és a hozzájuk kapcsolódó videókból megtudhatjuk, melyek voltak a megelőző években a legnépszerűbb szakok, mivel foglalkoznak munkavállalóként az ezeket elvégző hallgatók, és nem mellesleg az is kiderül, hogy mennyit kereshetnek a megszerzett tudással. Arról is információt kapunk, hogy az egyetemek hány hallgatót vehetnek fel és milyen határidőkre kell tekintettel lennünk.

MW

Harmincezerrel többen tanulhatnak idén állami ösztöndíjjal egyetemen

Forrás: Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

Amíg 2022-ben csak 60 563-an kaphattak állami ösztöndíjat a felsőoktatási tanulmányaikhoz, addig 2024-ben már több mint 90 ezer hallgató pályázhat a támogatásra. Mindezt február 15-ig a felvi.hu oldalán lehet megtenni. Az Origo Tudomány rovata tájékoztató sorozattal segíti a felvételizőket és érdeklődő szülőket, rokonokat.

A sorozatajánló videót itt tudja megtekinteni:

A felvételizőknek február 15-ig kell dönteniük arról, hogy melyik felsőoktatási intézményben és milyen szakon szeretnének továbbtanulni.

A decemberben megjelent online felvételi tájékoztató január végéig frissülhetett, így a képzési kínálat több szakkal egészülhetett ki. A jelentkezéshez és a pontszámításhoz szükséges dokumentumokat az E-felvételi rendszerébe kell feltölteni, a jelentkezési határidőt követően a

hiánypótlásra, a jelentkezési helyek sorrendjének egyszeri módosítására vagy a jelentkezés visszavonására július 10-ig lesz lehetőség.

Minden felvételizőnek rendelkeznie kell ügyfélkapus hozzáféréssel, ugyanis ezen keresztül lehet jelentkezni és hitelesíteni a jelentkezést. Az eljárás során összesen hat szakot lehet megjelölni, ebből hármat ingyenesen. Ugyanazon szak állami és önköltséges formájának megjelölése egy jelentkezésnek számít.

A ponthatárokat várhatóan július 24-én hozzák nyilvánosságra.

A feltöltendő dokumentumokról, valamint a határidőkről ide kattintva lehet bővebben tájékozódni.

A felvételi pontokat idén is 500 pontos rendszerben számítják:

  • tanulmányi eredményekért 200 pont,
  • érettségi eredményekért is 200 pont jár,
  • illetve 100 többletpontot lehet még szerezni, ezek az intézményi pontok, amelyek egyetemenként eltérőek lehetnek.
  • De a maximálisan elérhető 500 ponton felül még extra 64 pontot is lehet szerezni. Az önkéntes tartalékos katonai szolgálatért annak időtartamától függően 16, 32 vagy 64 pont kapható.

Az eddig megjelent cikkeket és videókat itt tudja megtekinteni az állatorvostudományi, a turisztikai, a gazdaságinformatikai, a gépészmérnöki és a programtervező informatikusi, az óvodapedagógusi és a nemzetközi gazdálkodási képzésről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában