Bértámogatás

2023.08.03. 14:26

Takács Péter: mindenképpen fejlesztjük az egészségügyi alapellátást (videó)

Ha egy centet sem kapunk az Európai Uniótól, az alapellátás fejlesztését akkor is megcsináljuk – mondta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön. Takács Péter arról is beszélt, hogy a háziorvosi asszisztensek sem maradnak ki a júliusi béremelésből.

MW

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tart a Belügyminisztériumban 2023. július 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az államtitkár a köztelevíziónak adott interjújában hangsúlyozta, az őszi jogalkotási csomagban szélesítik a háziorvosok kompetenciáit: 

visszakapnak például korábban elvett gyógyszerfelírási jogokat. Emellett kiírnak egy tendert, amelyben a praxisok a helyben elvégezhető laborvizsgálatokhoz szükséges eszközöket tudnak beszerezni 

– tette hozzá.

Az úgynevezett európai felzárkóztatási csomagban még több kompetencianövelő fejlesztést terveznek, ám azt a brüsszeli bürokraták másfél éve blokkolják

 – jegyezte meg.

Takács Péter kifejtette, 

a háziorvosok, házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek is részesülnek a júliustól járó, 18 százalékos béremelésben.

 A praxisok az erre szolgáló összeget nem bértámogatásként, hanem szabadon felhasználható keret formájában kapják meg.

Öt-hat munkanap alatt lezárul a társadalmi egyeztetés, majd megjelenik az erről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pedig ezután tudja megcsinálni a számfejtést

– közölte.

A politikus megjegyezte, az említett körben dolgozók különféle jogállások szerint végzik a munkájukat, van, akinél a munka törvénykönyve előírásai irányadóak, van, aki egyéni vállalkozóként tevékenykedik, és olyan is, aki munkaközvetítőn keresztül dolgozik, így az ő esetükben nem az ágazati előremeneteli szabályok az irányadóak.

Elmondta, először fel kellett mérni, hogy a jelenlegi praxisfinanszírozási rendszerből kigazdálkodható-e a bérfejlesztés. A háziorvosi kollegiális vezetők mondták ki pontosan alátámasztott számításokkal, hogy nem gazdálkodható ki, ezt a kormány is elfogadta – közölte Takács Péter.

Ezt érthette félre a politikus szerint a Magyar Orvosi Kamara, amely – mint fogalmazott 

időnként a nyilvánosság előtt más kommunikációt használ, mint a tárgyalóasztalnál.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy

 a júliusi, 18 százalékos béremeléssel egy átlagos, 20 éve ápolóként dolgozó alapbére 390 ezerről 460 ezerre nő, ami jelentős emelés.

 Hozzátette,

az elmúlt négy évben 72 százalékkal nőttek az egészségügyi szakdolgozói bérek, a béremelési program márciustól folytatódik.

Emlékeztetett, az orvosoknál a koronavírus-járvány idején volt egy "történelmi béremelés", akkor vált szét a bérolló, ami a tervek szerint márciustól ismét csak átlagosan 37 százalékos lesz orvos és ápoló között. Takács Péter elmondta, gyökeresen átalakítják a szakdolgozói bértáblát, ezen együtt dolgoznak a Magyar Szakdolgozói Kamarával és a szakszervezetekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában