ERDON Országos hírek

2016.11.11. 11:07

A 2016-os parlamenti választások újdonságai a négy évvel ezelőtti választási folyamathoz képest

A levélszavazás lehetőségének biztosítása a külföldön élő román állampolgárok számára, illetve a szavazókörök bekamerázása jelenti a 2016-os parlamenti választások legjelentősebb újdonságait a négy évvel ezelőtti választási folyamathoz képest.

A levélszavazás lehetőségének biztosítása a külföldön élő román állampolgárok számára, illetve a szavazókörök bekamerázása jelenti a 2016-os parlamenti választások legjelentősebb újdonságait a négy évvel ezelőtti választási folyamathoz képest.

Idén december 11-én zajlanak a választások, míg 2012-ben december 9-én várták az urnákhoz lakosságot.

Négy évvel ezelőtt 18.248.414 szavazati joggal rendelkező állampolgárt tartottak nyilván, idén számuk 18.906.721-re nőtt - közölte az Állandó Választási Hatóság.

2012-ben 18.456 szavazókört alakítottak ki az ország területén, külföldön pedig 306 szavazóhelyiségben várták mindazokat, akik élni kívántak szavazati jogukkal.

A Külügyminisztérium idén több mint 90 országban 417 szavazókör kialakítását rendelte el, ami 111-gyel nagyobb a 2012-es parlamenti választások alkalmával jegyzett és 123-mal a 2014-es elnökválasztáson kialakított külföldi szavazóhelyiségek számánál.

Az idei választások egyik legjelentősebb újdonsága, hogy a külföldön élő román állampolgárok levélben is leadhatják voksukat. A levélszavazásról szóló törvényt 2015 októberében fogadta el a parlament.

A külhoni választópolgároknak szeptember 14-éig állt módjukban feliratkozni a választói jegyzékre, és egyúttal azt is meg kellett jelölniük, hogy a levélszavazást választják, vagy szavazókör létesítését kérik.

Az idei választási folyamat másik premiere, hogy urnazárás után kamerákkal rögzítik a szavazókörökben zajló tevékenységet. Ugyanakkor ezúttal is alkalmazni fogják a választási csalásokat kiszűrő informatikai rendszert, amelyet az önkormányzati választásokon használtak először.

Négy évvel ezelőtt egyéni kerületes rendszerben zajlott a választás, 315 képviselői és 137 szenátori választókerületre osztották az országot. A 2016-os parlamenti választáson ismét a listás rendszert alkalmazzák.

AGERPRES/(szerző: Karina OLTEANU, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU - szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!