ERDON Helyi hírek

2010.05.17. 15:10

Kiss Sándor márciusi ifjúnak

<p>Olvasom Kiss Sándor interjúját a Bihari Naplóban, hümmögök, ritkán szólal meg, de olyankor minden szava olyan, mintha tejbe kiflit mártogatnánk.</p>

„Soha, sehonnan nem fogunk kivonulni, hanem addig fogjuk mondani a magunkét, addig fogunk küzdeni, amíg valamilyen eredményt el nem érünk” – mondja a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke, és ezzel csak egyetérteni tudok. Hiszen azért választották meg, hogy bírja a gyűrődést, fizetést kap érte.

Viszont ebből nem következik az, hogy a Dâmboviţa-parti politizálást, a „leüvöltöm a másik fejét” stílust meg kellene honosítani a magyarok között is. Értem én, hogy a Balkán hangos, honatyáink ezen szocializálódtak, bár még Románia Parlamentjében sem láttam hangosbemondót – de jelezném, mi nem ezt hagyományt örököltük.

A másik figyelemreméltó megjegyzése a következő: „Március 15-én is mi megengedtük, gyertek el, beszéljetek. Mondjatok, amit akartok.” Ezen először meglepődtem, mert nem hallottam arról, hogy nemzeti ünnepünket átírtuk volna RMDSZ-ünneppé, de ha már így van, akkor, kérem, fogadja szerény hozzájárulásomat a tulipános ünnephez:

„A Bihar megyei RMDSZ 12 pontja

Mit kíván a Bihar megyei RMDSZ.

Legyen punnyadás, nekünk szabadság, csak velünk egyetértés.

1.     Kívánjuk a sajtót. És a nekünk kínos kommentek kitörlését az erdonról.

2.     A Megyei Tanács elnökségét Kiss Sándornak.

3.     Négyévenkénti szavazást ránk.

4.     Törvény feletti egyenlőséget (szűnjön meg a DNA).

5.     Őrző-védő szolgálatot birtokaink köré.

6.     Közös teherviselést: az Ady Endre Kulturális Központot vegye át a Nagyváradi Egyetem. Vagy a Partiumi Keresztény Egyetem. Vagy akárki, nekünk már nem kell, a gyermekeink felnőttek, nincs igény a babazsúrra, másra meg nem jó.

7.     Úrbéri viszonyok megszüntetése (lásd 2. pont).

8.     Bólogató bihari választmány, SZKT-elnökség alanyi jogon.

9.     Bank. Mindegy milyen. Van pénzünk hozzá.

10.     A pártkatonák esküdjenek fel az utcanévjegyzékre, a váradiak ne menjenek sehová, üljenek otthon, egyes „jövevények” viszont költözzenek haza (nem Biró Rozáliára gondolunk, őt szeressük).

11.     A hívők az egyház kebeléből szárnyaink alá bocsássanak.

12.     Egyetlen pártot.

Pártegység, tulipánszabadság, nagytestvériség.

Üdvözlettel,

Demeter Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!