Most már lehet szaladgálni Váradon

Most már lehet szaladgálni Váradon
Elkészült Nagyvárad első teljesen salakborítású futópályája az Őssi tenisztelep körül. Ugyanakkor átadtak a városban egy szabadtéri kosárlabda pályát is.


A magán- és a közszféra együttműködésében, ún. PPP rendszerben valósult meg két beruházás Nagyváradon. Florin Birta, Nagyvárad újsütetű alpolgármestere számolt be ezekről a projektekről tegnap a sajtó képviselőinek. Először az őssi tenisztelepre látogatak ki az újságírók az alpolgármester társasságában, aki itt elmondta, hogy az önkormámyzat az RCS/RDS cég rendelkezésére bocsátotta a teniszpályák körüli területet, ahol a cég saját költségén egy két méter széles és 650 méter hosszú, a nemzetközi standardoknak megfelelő salakos futópályát épített ki. Birta elmondta, hogy a futósáv alatt vízelvezető rendszert alakítottak ki, aminek köszönhetően egy kiadós eső után tíz-tizenöt perccel már ismét lehet szaladni a pályán. Mircea Mihaila a kivitelező RCS/RDS cég képviselője elmondta, hogy a futópályát a legmagasabb standardoknak megfeleően építették meg, és egyelőre ez az egyetlen mindenki által használható salakfutópálya Nagyváradon. A továbbiakban Florin Birta elmondta, hogy a futópálya ingyen használható bárki által naponta 8-24 órák között, annál is inkább, mert a kivitelezők a közvilágítást is kiépítették. A projekthez tartozik továbbá a tenisztelep bejárata előtt további mintegy ötven parkolóhely kialakítása, ezt a munkát szintén az RCS/RDS cég fogja elvégezni, míg egy másik cég azt vállalta, hogy száz platánt ültet a futópálya mellé, az Electrica vállalat pedig jövő tavasszal megkezdi a tenisztelepen áthaladó magasfeszültségű vezetékek föld alá helyezését.

Kosárlabda pálya

Innen a Bunyitay Ligetbe (Bratianu park) látogattak ki az újságírók az elöljáró társaságában, ahol egy új kosárlabda pálya készült el szintén a köz- és a magánszféra együttműködésében. A parkban lévő telket az önkormányzat a Madrugada cég rendelkezésére bocsátotta, amelyik negyvenöt nap alatt elkészült a munkálattal. A modern, a játékosok testi épségét védő burkolattal ellátott pályát bárki bármikor használhatja majd, sőt, kosárlabda versenyeket is lehet majd rendezni rajta, jelezte Mircea Pascoi projektmenedzser, a Madrugada cég képviselője a helyszínen. Hozzátette, hogy a világítást összesen nyolc oszlopra helyezett negyvennyolc lámpa biztosítja. Amikor este bekapcsolják a közvilágítást, a kosárlabda pályán minden oszlopon két égő automatikusan bekapcsolódik, amikor pedig esti időpontban szerveznek versenyeket, fel lehet majd kapcsolni a többi égőt is. A kosárlabda pályánál már csak a kerítést kell megépíteni. Újságírók kérdéseire válaszolva Florin Birta megjegyezte, hogy egyelőre még nem lehet tudni, hogy a felsorolt beruházások mennyibe kerültek, erről akkor lesz pontos információ, amikor mindkét beruházás teljesen elkészül, és a helyi tanácsban szavaznak majd arról, hogy az önkormányzat átvegye a létesítményeket, melyeket egyébként az említett cégek saját költségükön valósítottak meg.

Pap István