Metró és vidámpark építés, toronyóra láncostól – teljesíthetetlen ígéreteket is bevetnek a polgármester-jelöltek a romániai választási kampányban

Akt.:
Metró és vidámpark építés, toronyóra láncostól – teljesíthetetlen ígéreteket is bevetnek a polgármester-jelöltek a romániai választási kampányban
© Calarasiba Disneylandet!
Meseírókat és humor pártokat megszégyenítő, teljesíthetetlen ígéretekkel próbálják felhívni magukra a figyelmet egyes polgármester-jelöltek a romániai választási kampányban, miután a választási törvény megfosztotta a kampánystábokat korábbi eszközeik jelentős részétől. Így gigantikus vágyakat álmodnak kicsinyke plakátokra.

Az élénk képzelőerővel rendelkező jelöltek ötleteiről az Adevarul.ro című portál közölt országos összeállítást csütörtökön. A lap szerint a nagyotmondás bajnoka Constatin Telegan, a Liberális Szövetség galaci (Galati) polgármesterjelöltje, aki a Duna alatt építendő alagúttól az ötezer eurós szociális lakásokig, nemzetközi repülőtértől egy nagy nyugati autógyár letelepítéséig mindent megígért a város lakóinak, ha őt választják a városháza élére.
A lap szerint azonban az is nehezen hihető, hogy a szociáldemokraták által támogatott kolozsvári polgármesterjelölt metrót építene az erdélyi városban, vagy az, hogy az olténiai Calarasiban Délkelet-Európa legnagyobb vidámparkjának felépítésével fogják felszámolni a mélyszegénységet.

A fantáziadús választási ígéretek megvalósításának nem csak a települési költségvetés szab határt, sokszor jogi szempontból is megkérdőjelezhetőek vagy egyszerűen értelmetlenek: egy brailai jelölt ötezer lejes bírsággal sújtaná azokat, akik a kóbor kutyákat etetik, egy konstancai (Constanta) jelölt pedig a város szélére költöztetné a szegénynegyedet. Temesváron az egyik liberális jelölt azzal próbál az autósok kedvében járni, hogy a parkolási díjak eltörlését ígérte a túlzsúfolt nagyvárosban.

A félidejéhez érkezett romániai helyhatósági választási kampány túlzásait a témával szintén foglalkozó Hotnews.ro hírportál a törvényi tiltásoknak tulajdonítja. Az internetes újság szerint azért látni annyi eredetinek szánt, de valójában kínos plakátot a városok utcáin, mert a tavaly elfogadott választási törvény betiltotta az óriásplakátok, hangosbemondók és kivetítők használatát, valamint a választók ajándéktárgyakkal, ingyenkoncertekkel és tűzijátékokkal történő mozgósítását, így az eszköztelenül hagyott kampánystábok “kreativitásukkal” próbálnak egymásra licitálni.

Mint, ahogy azt már mind megtapasztalhattuk, a kampány az álmokról szól de, hogy azokat valóban megvalósítja-e valaki és, hogy pontosan kik, arról június 5-én dönt Románia, ekkor polgármestereket illetve helyi és megyei tanácsokat választ az ország több mint 18 millió szavazópolgára.