Magyarország

2007.09.26. 06:40

"Azt hittem a tévében látom az iraki olajtüzeket!"

<p>Kazincbarcika - Eddig csak a tévében láttam, hogy az iraki olajkutak kigyulladásakor az égig csapnak a lángok, most ezt a pillanat tört része alatt testközelből átéltem - mondja még most is megrettenve egy barcikai csinos fiatalasszony.&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/_zletszab_lyzat.pdf"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>A Tigáz üzletszabályzata</B></A> [.pdf - 411KB]&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/gazrobbanas.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.gif" width="10" border="0" widht="13" /></A>&#160;<DIA width="850" height="630" alt="Gázrobbanás jó 2007.09.25."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/G_zrobban_s_j__2007_09_25_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="10" alt="Gázrobbanás jó 2007.09.25." src="http://www.boon.hu/bilder/icons/kamera.gif" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A hölgy nevét érthetően nem akarta felfedni, elsőnek ő szembesült a keddi barcikai gázvezetékrobbanással. A görög katolikus templom közvetlen szomszédságában laknak - ahol az esemény történt - , oda néz az erkélyük, éppen hazafelé tartott, amikor az öccse véletlenül arrafelé járó tűzoltókollégája rákiáltott: -Ne menj erre, mert berobban, vigyázz! És valóban abban a minutában arcába vágott a meleg. Azonnal elkezdtem futni - idézi fel élményeit. Dübörgött, sistergett a föld. A lángcsóvák mellettem lettek egyre félelmetesebbek, csak arra gondoltam, hogy elmeneküljek. Szerencsére sikerült. Annyit hallottam még, hogy egy vezetőféle korholt két munkást, azt mondta nekik a szürkeinges: nem kellett volna nagy nyomás alatt ilyen gyorsan visszaengedni a gázt.

A történésekről tényszerűen az oltást irányító barcikai tűzoltóparancsnok, Takács Zoltán tájékoztatta lapunkat: - Rutinszerelés közben kedden 14 óra 20 perckor egy 160/3 bar-os gázvezeték javítása alatt meghibásodás miatt felrobbant egy gázvezeték Kazincbarcikán a görög katolikus templom mellett, a Móricz Zsigmond tér sarkánál. Azonnal a helyszínre siettünk, akárcsak a rendőrök és a TIGÁZ szakemberei. A Tigázosok kiszakaszolták a gázvezetéket, azután a tűzoltóság 14 szakembere kezdte el oltani, hűteni a vezetéket.Délután háromnegyed négyre sikerült eloltani a gázrobbanás okozta tüzet. Több száz lakásban szünetelt a gáz szolgáltatás még este hat óra után is.
Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere úgy nyilatkozott, hogy nincs vészhelyzet a városban, bár az utóbbi időben alaposan rájár a rúd a lakókra, mert rövid időn belül ez már a második "elemi csapás", ezt megelőzően uigyanis csőtörés miatt két napig nem volt melegvíz a városban. Köszönetetét fejezte ki mindazoknak, akik segítettek a bajt minél előbb elhárítani.Az egyik munkás 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.
Dr. Mecser Tamás, Barcika rendőrkapitánya arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a vizsgálatot elkezdik közigazgatási eljárás keretében, ennek eredménye alapján állapítják majd meg - a tűzoltóság közreműködésével- a felelősséget és a gázrobbanás okát. A Tigáz jelenlevő szakemberei elzárkóztak a nyilatkozattételtől, még azt sem voltak hajlandók elárulni, hogy milyen telefonszámon kérjünk tőlük tájékoztatást.
B. Gy.

Kapcsolódó anyagok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!