Komoly átalakítás a Rogériuszon

Komoly átalakítás a Rogériuszon
Összesen 5,7 millió eurónyi európai uniós pénzből nagyszabású átalakítási munkálatok kezdődnek Nagyváradon, a rogériuszi piacon és környékén.

 

Nagy pénzt nyert el egy közös támogatási projektre Nagyvárad és Debrecen. Összesen 5.706.738 euró a projekt összértéke – ebből egy vállalkozási központot hoznak létre a cívis városban, a vezető partner viszont Nagyvárad volt, így ide kerül az összeg legnagyobb része, azaz 4.704.139 euró. Ebből Váradon felújítják a rogériuszi piacot és környékét. „Alapjaiból építjük újjá az egészet” – mondta Ilie Bolojan polgármester a szerdai városházi tájékoztatón, ahol jelen volt Skultéti Éva, a debreceni iparkamara vezetője, valamint Gábor István, a magyar fél projektmenedzsere is.

Emeletes piac, mélygarázs

A vissza nem térítendő támogatás a nagyváradi munkálatok esetén 3.047.530 euró (64,7%), a többit, azaz 1,6 millió eurót önrészként áll a váradi önkormányzat. Jelenleg az adminisztrációs résznél a papírmunkánál tartanak, rövidesen kiválasztják a kivitelezőt. A munkálatok júniusban indulhatnak. Bolojan elmondta: teljesen átépítik a rogériuszi piacot, annak hátulsó részéről indulva, ahol a hőközpont van. Ezt a központot is lebontják, helyette föld alatti hőközpontot hoznak létre, s a felszínen megüresedő helyen tovább terjeszkedik a piac. Lesz emelete is, oda költöznek a vendéglátó helyek. Ugyanannyi árushely marad, mint amennyi most van, az érintett vállalkozókkal már tárgyaltak. A munkálatok idejére sem zár be a piac, hanem – mivel szakaszosan zajlik majd az építkezés – a munkálatok által érintett részleget a szemben lévő parkolóban felállítandó hatalmas sátorba költöznek átmenetileg. A munkálatok legfeljebb két évig tarthatnak. Bolojan szerint a teljesen átépített piacon megmaradnak a mostani bérleti díjak, bár ez csak az ő terve, a gazdasági változásokat nem tudta megjósolni.

Magát a piaccal szembeni parkolót is átépítik: a mostani felszíni rész mellett egy föld alatti szintet is létrehoznak. Ez azonban már egy másik projekt lesz, amelynek költségeit a város állja.

Szeghalmi Örs

Címkék: , ,