ERDON Helyi hírek

2010.05.31. 13:02

Felemás sztrájk Szatmárnémetiben

<p>A Szatmár megyei közalkalmazottakat megosztotta a május 31-re hirdetett országos tiltakozási akció, nem minden közintézmény csatlakozott a sztrájkhoz.</p>

A Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Igazgatóság és a Szatmárnémeti Helyi Adóhivatal munkatársai május 31-én nem sztrájkoltak, így az ügyfélfogadás zavartalan volt. Gavril Cuzdriorean szakszervezeti vezető kérdésünkre elmondta, nem csatlakoztak az általános sztrájkhoz és mindaddig nem is teszik ezt, míg nem lesz egy komoly tiltakozási akció az országban, az egy-két napos megmozdulásokat nem támogatják. A rendőrség, a határrendészet és a börtön alkalmazottai szolidaritást vállaltak az országos sztrájkkal, de ők sem szüntették be tevékenységeiket. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal munkatársai nem csatlakoztak az országosan meghirdetett sztrájkhoz, ők a megszokott munkamódban tevékenykedtek.

A Szatmár Megyei Tanács alkalmazottai, a Pro Autonomia Szakszervezetbe tömörülve szolidaritást vállaltak a Spiru Haret szakszervezet által meghirdetett osrszágos sztrájkkal, így ők május 31-én munkabeszüntetéssel tiltakoztak a kormány megszorító intézkedései ellen. A Pro Autonomia szakszerveztenek 1597 tagja van, akik közül 897-en írták alá a tiltakozó akcióhoz való csatlakozási szándékukat. A megyében 54 polgármesteri hivatal és a megyei tanács alárendelt intézményeinek alkalmazottai a szakszervezet tagjai, megyénkben tehát összesen 62 csoport tagja a Pro Autonomianak, akik közül 40 csoport vett részt a hétfői szolidaritási sztrájkban. A szolidaritási tiltakozási akció legtöbb egy napig tarthat, tudtuk meg Tuns Vasile szakszervezeti képviselőtől. A szolidaritási sztrájk miatti munkabeszüntetést nem fizetik ki a sztrájkolóknak, mondta még el a szakszervezetis. Hétfő reggel a megyei tanács alkalmazottainak egy csoportja az intézmény előtt bannerekkel, zászlókkal, sípokkal felszerelkezve tüntetett, így fejezve ki nemtetszésüket a kormány megszorító intézkedései ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!