Kikerülhető a sorbanállás

Kikerülhető a sorbanállás
Csütörtökön délelőtt is viszonylag sokan várakoztak a nagyváradi városháza piramishelyiségében, hogy kifizessék a helyi adókat és illetékeket, körülbelül félóráig kellett sorban állni.

Petri Csillától, az önkormányzat sajtóosztályának munkatársától megtudtuk, hogy január 1. és 25. között 8428 magánszemély és 277 jogi személy fizette ki az adókat, személyesen, vagy az online rendszeren keresztül, esetleg bankkártyával, illetve a CEC-kirendeltségeknél. Szám szerint egyelőre valamivel kevesebben fizettek, mint tavaly január végéig, de a különbség még behozható a következő napok során.

Személyesen amúgy január 16-tól lehet fizetni a piramishelyiségben, s a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbben a délelőtti, a déli és a kora délutáni órákban akarnak eleget tenni ez irányú kötelezettségüknek, holott az ügyfélszolgálat hétfőtől csütörtökig 7.30–18.00, míg pénteken 7.30–15.30 óra között működik.

Ezenkívül bankkártyával az önkormányzat online rendszerén keresztül, mely a www.oradea.ro címről érhető el, vagy a www.ghiseul.ro honlap segítségével, a MobilePay mobilapplikációval, továbbá a postákon, valamint a CEC-kirendeltségeknél is lehet fizetni, már január legelejétől kezdve. Petri Csilla megjegyezte, az online rendszer nagyon jól működik, ő maga is ezt vette igénybe.

Akik március 31-ig kifizetik az idei évre esedékes minden adójukat, adókedvezményben részesülnek, úgy a jogi (5%), mint a természetes személyek (10%).

Neumann Andrea