Kezdődik a Szacsvay Akadémia VII. évada

Romsics Ignác történész, egyetemi tanár, az MTA tagja
Romsics Ignác történész, egyetemi tanár, az MTA tagja
Január 19-én, csütörtökön az Ady Endre líceumban most kivételesen 17 órától és a könyvtárteremben indul útjára a Szacsvay Akadémia történelmi moduljának hetedik évada.

A Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Szabó Ödön által a Szövetségben belül létrehozott Szacsvay Akadémia a térségben leghosszabb ideig működő népfőiskolai jellegű tudományos műhely. Az anyaország legrangosabb kutatói közérthető nyelven tárják elénk magyar történelmünket. Az elmúlt hat évben külön sorozatban foglalkoztak már magyar nemzetünk történetével, ezen belül pedig egy évadon keresztül nagy magyarjaink személyiségeit, olykor vitázó nagyjainkat tárták elénk, de lehetőség nyílt bővebben informálódni Kárpát-medence népeiről, Erdély mint régió, térség sajátos múltjáról, valamint a nemzetközi tér hatásairól magyarságunkra, illetve az elmúlt évszázadok nagy csatáit is sorra bemutatták a tavalyi esztendőben magyarországi akadémikusok, vezető történészek.

Az idei előadássorozat szinte 180 fokot fordulva nem esemény-, személyiség-, térség-, külpolitika-, hadtörténeti áttekintést nyújt, hanem a hétköznapok, a társadalmat magát veszi górcső alá. Az érdeklődők információt kaphatnak lakáskultúráról, sportról, a nők helyzetéről és sok minden másról, ami általában a hagyományosnak mondott történelemkönyvekben rövid szócikkekben jelenik. Az idei történelmi modulról beszélgetve Szabó Ödön elmondta lapunknak, hogy úgy, mint eddig, 2017-ben is Romsics Ignác akadémikus professzorral beszélték meg a tematikát, és tudományos vezetőjeként a professzor úr jelölte ki és kérte fel az előadókat. A tavalyi évhez hasonlóan immár ebben az esztendőben havonta egy alkalommal lesznek előadások, és mint eddig mindig, azt tervezik, hogy a jó partnerségeket folytatva most is készül interjúkötet, melyet Szilágyi Aladár szakszerű kérdései és olvasmányos nyelvezete tesz különlegessé.

A nagyváradi helyszínen túl beszélgetőpartnerünk megerősítette, hogy idén is a Kós Károly Alapítványnak köszönhetően Erdély szívébe is vándorol a nagyváradi kezdeményezés, Marosvásárhelyen is lesznek ugyanis előadások.

Részvételi oklevél

Az első váradi előadás rendhagyó módon csütörtökön lesz, de az összes többi, amennyiben nem jön közbe semmi a megbeszélt előadók programjában, úgy péntekenként 18 órától lesznek nagyrészt a hónap harmadik teljes hétvégéje környékén.

Fontos, hogy idén is a modult rendszeresen látogatók részvételi oklevelet kapnak, illetve az interjúkötet számukra ingyenesen válik elérhetővé.

A szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy azok, akik érdeklődnek magyar történelem iránt, és ezt most egy másfajta megközelítésben szeretnék megismerni, vegyenek részt az eseménysorozaton.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .