Újrakezdés öt és fél milliárdból

Újrakezdés öt és fél milliárdból
Kaba — Öt és fél milliárd forintot kapnak a bezárás előtt álló Kabai Cukorgyár termelői és gépi szolgáltatói a teljes szerkezetátalakítási támogatásból — mondta Gfáf József agrárminiszter pénteken Kabán megtartott sajtótájékoztatóján.

Az önkéntes megállapodás alapján a kollektív szerződésen felül még egy egész évi végkielégítéshez jutnak az üzem dolgozói. Közöttük lesznek olyanok, akiket 24 havi bérrel kárpótolva bocsát el a cég. Ezen túl a szociális kiadásokra kijelölt összegből átképzést, munkahelyteremtést, különböző képzéseket valósítanak meg.

A térség fellendítését célzó három évre kidolgozott program egyik eleme egy bioetanol üzem létrehozása. Így az előreláthatólag véglegesen két és fél év múlva véglegesen kivonuló Eastern Sugar által eddig biztosított jövedelmet nem kell sokáig nélkülöznie Kabának. A tárcavezető kérdésünkre elmondta, hogy mindenképpen szükséges a bioetanol üzem létrehozása, hiszen ha az ország elveszti a kukorica intervenciós támogatását, ilyen létesítmények menthetik meg a gazdálkodókat.

 

Jenei Gréta