Jóváhagyta a képviselőház költségvetési bizottsága az adótörvénykönyvet módosító tervezetet

Jóváhagyta a képviselőház költségvetési bizottsága az adótörvénykönyvet módosító tervezetet
Kedvezően véleményezte szerdán a képviselőház költségvetési bizottsága az adótörvénykönyvet módosító törvénytervezetet, amely adómentessé teszi a 2.000 lej alatti nyugdíjakat, és mentesíti a nyugdíjasokat az egészségbiztosítási hozzájárulás fizetése alól.

A szakbizottság tagjai 17 támogató és 7 ellenszavazattal fogadták el a módosító javaslatokkal kiegészített tervezetet.

A tervezet eredeti, a szenátus által még az előző törvényhozási ciklusban elfogadott változata minden nyugdíj esetében adómentességet írt elő. A Szociáldemokrata Pártot (PSD) képviselő Viorel Ştefan szakbizottsági elnök javaslatára úgy módosították a tervezetet, hogy az adómentesség csak a 2.000 lej alatti nyugdíjakra vonatkozzon. A módosító javaslatot 14 támogató és 8 ellenszavazattal elfogadta a testület.

A költségvetési bizottság nemzeti liberális párti (PNL) tagjai a jogszabálytervezet eredeti változata mellett szálltak síkra, az RMDSZ-es tagok pedig azt javasolták, hogy csak a 2.000 lej feletti különnyugdíjak legyenek adómentesek, a többi nyugdíj nem, függetlenül attól, hogy mekkora összegű. A PNL és az RMDSZ javaslatát egyaránt elvetette a testület.

A nyugdíjasokat az egészségbiztosítási hozzájárulás fizetése alól mentesítő előírással kapcsolatban a szakbizottság elnöke hangsúlyozta, eddig 600-650 millió eurót utaltak az egészségbiztosítási alapba az állami költségvetésből, a törvény életbe lépését követően “ezen felül még vagy 300 millió euróra lesz szükség. Ez csak becslés, és nem túl pontos, mert nem a patikában vagyunk” – fogalmazott Viorel Ştefan, akit a pénzügyminisztérium élére javasolt a PSD.

A szakbizottság elnöke elmondta, a törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított következő hónap első napjától lép érvénybe.

A képviselőház plénuma – döntő fórumként – csütörtökre összehívott rendkívüli ülésén tárgyalja az adótörvénykönyvet módosító tervezetet.

AGERPRES/(RO – szerző: Alina NOVĂCEANU, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro