Teljesítmény

2024.02.04. 14:55

Sorra dőltek a rekordok a Jégúszó Európa-bajnokságon

A versenybe benevezett nagyváradi úszók sem maradtak érem nélkül, Ovidiu Tirla ezüst, míg Antonio Alexandrescu bronzérmet szerzett.

Fotó: Alexandru Nițescu

Jósa Attila

Megtelt élettel a nagyváradi Ioan Alexandrescu Uszoda környéke múlt hétvégén, az első alkalommal kiírt Jégúszó Európa-bajnokságra közel 800 vendég érkezett a városba a kontinens minden szegletéből. A versenyek az Alexandrescu Uszoda szomszédságában található olimpiai szabadtéri medencében zajlottak, ahol a víz hőmérséklete 4 Celsius-fok körül volt a péntek déli órákban. A két medence közelsége remek feltételeket biztosított a versenyzők számára, akik a bemelegítést a fedett létesítményben „tudták le”, majd a versenyszámuk végeztével ide is tértek vissza regenerálódni.

Már az első versenynapon négy világrekord dőlt meg a nagyváradi versenyen, amelyeket francia, lengyel és német úszók értek el. A versenybe benevezett nagyváradi úszók sem maradtak érem nélkül a nyitónapon, Ovidiu Tirla ezüst, míg Antonio Alexandrescu bronzérmet szerzett, mindketten ugyanabban a számban, 50 méter pillangón, de különböző korosztályokban.

A pénteki versenynap legnagyobb érdeklődést kiváltó száma az 500 méteres gyorsúszás volt, ahol a nőknél és a férfiaknál is új világrekord született. A női versenyt Alisa Fatum (Németország) nyerte, de a férfiak versenye után is a németek örülhettek, mivel Andreas Waschburger 5 perc 32,72 másodperces idővel győzött, megelőzve a lengyel Marcin Szarpakot és a francia Axel Reymondot.

Az Európa-bajnokság második napján, szombaton került sor a verseny legjobban várt versenyszámára, az 1000 méteres gyorsúszásra. A nyolc döntőbe jutott versenyző közül heten részt vettek a pénteki 500 méteres döntőben is. A döntőre mintegy 200 néző látogatott ki, az izgalmas versenyt követően pedig ugyanaz az Andreas Waschburger végzett az élen 11:24.20 perces idővel, aki az 500 méteres versenyt is megnyerte. Érdekesség, hogy az 1000 méteren a dobogó összetétele azonos volt az 500 méteres versenyével, a hosszabb távon is a lengyel Szarpak és a francia Reymond „futott be” a második, illetve a harmadik helyen. Hasonló volt a helyzet a nők 1000 méteres versenyében is, Alisa Fatum az 500 méteres táv után a királyszámban sem talált legyőzőre. Mindkét német úszó világcsúcsot jelentő időeredménnyel teljesítette a távot.

A szombati napon a román küldöttség két újabb érmet szerzett, egy aranyat és egy ezüstöt. A 19 éves Simona Andreea Chiru 01:03.63-as szintén új világcsúccsal megnyerte a női 100 méteres gyorsúszást, Vladimir Romaniuc pedig ezüstérmet nyert 100 méteres mellúszásban 01:12.34 perces idővel. A szombati nap is négy világcsúcsot hozott, a lengyel Przemyslaw Gorczyca a 100 méteres mellúszás döntője során érte el minden idők legjobb időeredményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában