Labdarúgás

2023.10.18. 15:20

Még nincs meg az Eb-részvétel, döntetlen Litvániában

A magyar labdarúgó-válogatott 2–2-es döntetlent játszott Litvániában a Európa-bajnoki selejtezők 8. fordulójában, ami azt jelenti, hogy a hátralévő két mérkőzésen egyetlen egy pontot kell a kijutáshoz.

Forrás: MLSZ

Fotó: Aamir QURESHI

Szakács Dávid

A magyar labdarúgó-válogatott a szombat esti, Szerbia elleni győzelmének köszönhetően megnyitotta a lehetőséget arra, hogy már Litvániában bebiztosítsa az Eb szereplést. Utoljára Magyarország az 1986-os, mexikói világbajnokságra kvalifikálta magát egyeneságon. Marco Rossi egy helyen változtatott az előző mérkőzés kezdőcsapatán, Callum Styles helyett Gazdag Dániel került be. Rossi támadóbb felfogású taktikájában Szoboszlai Styles pozíciójában játszott, míg Gazdag a Liverpool játékosának a helyén.

A találkozó első félidőjében a taktika nem vált be, a litvánok letámadásai megtörték a magyar védelmet és a 20. percben a vezetést is megszerezték, miután Cernych tulajdonképpen zavartalanul lőhetett Dibusz kapujába (1–0). A védelem, illetve a Ferencváros hálóőre negyedórával később sem volt a helyzet magaslatán, Sirvys fejesével a litvánok megduplázták az előnyüket (2–0).

A folytatásban Rossi felismerve a taktikájában rejlő hibákat kettőt is cserélt a szünetben, lehozta Gazdagot és beállította helyette Styles-t, így Szoboszlai visszatért az eredeti posztjára, míg Kerkez helyett Nagy Zsolt állt be. A második játékrész elején azonban a cserék ellenére a balti állam belőtte a harmadik gólját, ám les miatt végül nem adták meg. Ezt követően a magyar válogatott játéka percről perce javult és a 66. percben Szoboszlai büntetőjével szépítés is sikerült (2–1). A vendégek végül Varga fejesével 2–2-re hozták az összecsapást. Magyarország a döntetlennek köszönhetően még közelebb került a kijutáshoz, az utolsó két novemberi mérkőzésen egy pont is elengedő a válogatottnak az Eb-részvételhez. A magyar válogatott veretlenségi sorozata már 10 meccsnél tart, a világon csupán Argentínának és Algériának van nagyobb szériája.

„Minden felelősséget vállalok a választásaimért. Fejlődőképes, fiatal csapat vagyunk, ha a megfelelő úton haladsz, akkor sem gondolhatod, hogy az út mindig felfele halad. Most a Bulgária elleni meccsre koncentrálunk majd, ahol legalább egy pontot kell szereznünk” – nyilatkozta Marco Rossi.

A csoport másik mérkőzésén Szerbia 3–1-re legyőzte hazai pályán Montenegrót. A csoport állása: 1. Magyarország 14 pont (6 mérkőzés), 2. Szerbia 13 p (7), 3. Montenegró 8 p (6), 4. Litvánia 6 p (7), 5. Bulgária 2 p (6).

Jegyzőkönyv

Litvánia–Magyarország 2–2 (2–0). Cernych (20.), Sirvys (36.), ill. Szoboszlai (67. – 11-esből), Varga B. (82.)

Kaunas, Dariaus ir Girėno Stadion, 4000 néző. Vezette: Xhaja (albán)

Litvánia: Zubas – Lasickas, Girdvainis, Lekiatas, Sirvys (Beneta, 76.) – Utkus (Kazukolovas, 64.), Vorobjovas – Slivka (Novikovas, 90.), Gineitis, Cernych (El. Jankauskas, 65.) – G. Paulauskas. Szövetségi kapitány: Edgaras Jankauskas

Magyarország: Dibusz – Fiola, Szalai Attila, Lang – Nego (Csoboth, 62.), Nagy Ádám, Szoboszlai, Kerkez (Nagy Zsolt, a szünetben) – Sallai (Bolla, 90+2.), Gazdag (Styles, a szünetben) – Varga Barnabás (Ádám Martin, 90+2.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában