Tenisz

2023.09.13. 14:56

Simona Halep a lehető legkeményebb büntetést kapta

A kétszeres Grand Slam-tornagyőztes konstancai román teniszezőt 2026 októberéig eltiltották két különböző doppingvétség miatt.

Forrás: Europa FM

BN-összeállítás

Simona Halep román teniszező játékjogát négy évre felfüggesztették doppingvétség miatt - jelentette be kedden a Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség (ITIA). Az ITIA közölte, hogy a független bíróság két különálló doppingvétség miatt függesztette fel a korábbi világelső játékjogát. Simona Halep játékjogát 2022 októberében függesztették fel ideiglenesen, eltiltását 2022. október 7-től veszik figyelembe, így az 2026. október 6-áig tart. A sportoló fellebbezhet a döntés ellen. A 31 éves román játékos ideiglenes felfüggesztést azt követően rendelték el, hogy a 2022-es amerikai nyílt teniszbajnokság alatt levett minta a Roxadustat nevű tiltott szert mutatta ki a szervezetében. Ezt követően Halep doppinggyanúba keveredett a biológiai útlevelében kimutatott „rendellenességek” miatt is. Az ITIA közleménye szerint a Sport Resolutions által megbízott független bíróság június 28-29-én ült össze Londonban, és meghallgatta Halepet és a román játékos védelmében felszólaló szakértőket. A bíróság szeptember 11-én megerősítette: megállapította, hogy a játékos „szándékosan megsértette” a doppingellenes szabályokat.

A bíróság elfogadta Simona Halep érvelését, miszerint szennyezett étrend-kiegészítőket szedett, de megállapította, hogy a játékos által bevitt mennyiség nem eredményezhette a pozitív mintában azonosított Roxadustat-koncentrációt. A testület elfogadta a biológiai útlevéllel kapcsolatos vádat is, mivel érvelése szerint nem volt oka megkérdőjelezni a három független szakértő egyhangú határozott véleményét, miszerint „valószínűleg doppingolás” volt a magyarázat a sportoló biológiai útlevelében kimutatott rendellenességeknek.

„Egy összetett és szigorú eljárást követően üdvözöljük a független bíróság döntését. A bíróságnak mindkét esetben jelentős mennyiségű bizonyítékot kellett figyelembe vennie. Az ITIA a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzatnak megfelelően követte a megfelelő eljárást, ahogyan azt minden sportoló esetében teszi, eleget téve a tiszta verseny elvének fenntartására vonatkozó céljának és felelősségének” - idézi az intézmény közleménye Karen Moorhouse vezérigazgatót.

Halep fellebez

Simona Halep román teniszező fellebbez a doppingvétség miatt kiszabott négyéves eltiltása ellen. A korábbi világelső ezt a Reutersnek nyilatkozta kedden.

„Folytatom az edzést, és mindent megteszek azért, hogy tisztázzam magam a hamis vádak alól, és visszatérjek a pályára. Fellebbezni fogok a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, és minden lehetséges törvényes úton fellépek a szennyezett étrend-kiegészítőket gyártó vállalattal szemben” – idézte a román sportolót a hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában