Európa-bajnokság

2022.10.11. 17:07

Diplomáciai bonyodalmakat okozhat a román–koszovói párharc

Teodor Meleşcanu egykori román külügyminiszter szerint a román labdarúgó-válogatottnak nem lenne szabad kiállnia a koszovóiak ellen a 2024-es németországi Európa-bajnokság selejtezőiben megrendezendő hazai mérkőzésre.

Forrás: Facebook

Jósa Attila

Mint arról beszámoltunk, az UEFA vasárnap Frankfurtban kisorsolta a 2024-es németországi Európa-bajnokság selejtezőinek csoportbeosztását. A román labdarúgó-válogatott az I jelzésű csoportba került, ahol Svájc, Izrael, Koszovó, Fehéroroszország és Andorra társaságában küzd majd a továbbjutást jelentő első két helyért. A sorsolást követően a bukaresti sajtó a román válogatott közelmúltban elért eredményeinek tükrében meglepően optimistán tekint a selejtezősorozat elé, bár abban teljes az egyetértés, hogy Svájc könnyedén végez majd a csoport élén. A csoportellenfelek közül a legérdekesebbnek a koszovóiak elleni párharc ígérkezik, hiszen Románia a kisebbségi önrendelkezés precedensétől tartva a mai napig sem ismerte el a 2008. február 17-én Szerbiától való elszakadását kihirdető balkáni államot. Az ENSZ 193 tagállama közül jelenleg csak 103 ismeri el szuverén országként Koszovót, és ez az elmúlt években már többször is komoly problémát jelentett az európai selejtezőcsoportok lebonyolításánál.
Spanyolország, amely a saját kisebbségi területei, Katalónia és Baszkföld elszakadásától tart, 2019-ben az U17-es Európa-bajnokság elitkörének mérkőzéseire nem volt hajlandó beengedni a koszovói csapatot, így az UEFA végül a svájci Nyonba „költöztette” a négycsapatos tornát, a spanyolok költségére. Két évvel később, a 2022-es katari vb-re való kijutásért zajló csoportmérkőzésen ismét szembe került a két válogatott, ekkor a spanyol szövetség „koszovói területként” hivatkozott az államra, ami után a vendégek a mérkőzés bojkottjával fenyegetőztek. Végül az UEFA és a FIFA nyomására az előírásoknak megfelelően bonyolították le a találkozót, azaz Koszovó zászlója is kint lehetett a stadionban, és az ország himnusza is elhangozhatott a meccset megelőzően. A selejtező a spanyolok 3–1-es győzelmével zárult, ám a televíziós közvetítés során a koszovóiak rövidített neve végig kisbetűvel szerepelt a képernyőkön.
A Moldovai Köztársaság válogatottja az olaszországi Parmában, míg az ukrán válogatott a lengyelországi Krakkó városában fogadta Koszovót, így joggal merül fel a kérdés, hogy mi a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) álláspontja a 2023. szeptember 12-i hazai mérkőzéssel kapcsolatban. A Răzvan Burleanu által irányított testület egyelőre a kivárás mellett döntött, sajtóinformációk szerint még egyeztetni fog a román kormánnyal a kérdésben, megszólalt viszont a témában a 81 éves egykori külügyminiszter, Teodor Meleşcanu, aki elmondta, a „trikolóroknak” a borítékolható 3–0-ás vereség ellenére sem lenne szabad kiállnia a koszovóiak ellen, mivel ez szembemenne Románia hivatalos álláspontjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában