Vízkereszt

2020.01.07. 17:59

Zajlanak a házszentelések Váradon is

Vízkereszthez kapcsolódva a nagyváradi plébániákhoz tartozó lakásokban is elkezdődtek a házszentelések, vannak olyan helyek, ahol már be is fejeződtek. Varga Sándor biharpüspöki plébánost, Hirka Dániel és György Szebásztián ministránsokat, valamint Habinyák Sándor gondnokot kísértük el két házba.

Ciucur Losonczi Antonius

– Elég nehéz meghatározni a házszentelések kezdetét, illetve eredetét. Tulajdonképpen a vízkereszthez, Urunk megjelenésének ünnepéhez kapcsolódik. Ilyenkor arra emlékezünk, hogy a három napkeleti bölcs elment a kisded Jézushoz, s vittek neki aranyat, mirhát és tömjént. „Aranyat a nagy királynak, tömjént az igaz Istennek és mirhát az ő temetésére”, szoktuk mondani a szertartás közben is – nyilatkozta lapunknak Varga Sándor biharpüspöki plébános. Hozzátette: egy teofániát ünnepelünk tehát vízkeresztkor, ami azt jelenti, hogy az Úrnak a megjelenése, megmutatkozása. A házszentelés alkalmával olyan vízzel szokták meghinteni a hajlékokat, melyet vízkeresztkor szentelnek meg. A keleti szokásra jellemző, hogy kimennek ilyenkor a folyókhoz, imádkoznak és keresztet dobnak belé. A víz ugyanakkor az új élet, a megújulás szimbóluma, az új lehetőségek és remények jelképe. „Áldást viszünk a házszentelésekkor, és egyben el is látogatunk a híveinkhez, hiszen a napkeleti bölcsek is elmentek találkozni az Úr Jézussal” – magyarázta a tisztelendő. A szertartás rövid, tartalmaz egy felvezető könyörgést, egy imádságot, Miatyánkot, Üdvözlégyet vagy Hiszekegyet. A ház nagyságától is függ a hossza, hogy hány helyiséget kell bejárni, majd egy kicsit leülnek beszélgetni a házigazdákkal. A családlátogatás közben jobban megismerkednek, fiatal vagy újonnan kinevezett plébánosok esetében ez különösen fontos, rohanó világunkban pedig az elidőzés különös súllyal bír. A CMB egy latin rövidítés (Christus mansoniem benedicat), azt jelenti: Krisztus, áldd meg e házat! Régebben krétával írták fel ezt az ajtó fölé, valamint az évszámot és egy mottóul szolgáló szentírási idézetet is, napjainkban inkább matricákat készítenek és ragasztanak az ajtófélfára.

Egyre többen igénylik

Elméletileg vízkeresztkor kezdődnek a házszentelések, de a gyakorlatban vannak települések, régiók, ahol már karácsony után elindulnak a papok. Biharpüspökiben például Varga Sándor atya január 2-án kezdi el és 6-ig már be is fejezi a házszenteléseket. 111 családról beszélünk, körülbelül 225 római katolikus él ebben a városnegyedben. „Igyekszem erre időt szánni, nem gyorsan végigrohanni. Valóban egy kapcsolatot teremtek, kihasználva az ismerkedési lehetőséget. Ez volt a harmadik év, hogy házszenteléseket végeztem Püspökiben, hála istennek egyre többen igénylik ezt. Kérik tőlem a szentmise előtt vagy után, nehogy kimaradjanak. Új jelentkezők is akadnak, sőt, az is előfordult már, hogy reformátusok is kérték a házszentelést.”

Mi két otthonba, a Nagy-Tóta és a Pap családhoz kísértük el Varga Sándort, Hirka Dániel és György Szebásztián ministránsokat, valamint Habinyák Sándor gondnokot, ahol nagy szeretettel várták és fogadták őket.

Borítókékünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!