Megmérettetés

2024.04.25. 16:01

Váradon zajlik a 30. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny

A 30. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny ünnepélyes megnyitóját tartották szerda délután a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, a 32. Festum Varadinum előrendezvényeként. Jelen volt Veres Pál matematikatanár, Miskolc polgármestere, aki a magyar találmányú Gömböcöt adta át egy évig történő megőrzésre a Szent László Líceumnak, ahol a verseny zajlik.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Közel kétszáz diák vesz részt a négynapos versenyen, akik öt ország – Románia, Szlovákia, Ukrajna, Szerbia és Magyarország – magyar középiskoláiból érkeztek Nagyváradra. A Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében szerda délután tartott nyitóünnepségen Kecse Gabriella tanfelügyelő köszöntötte a jelenlevőket. Megjegyezte: a számmisztika szerint a harmincas szám erőt és kitartást szimbolizál, a diákoknak legyen tehát erejük és kitartásuk, illetve ezeken kívül még kellő ambíciójuk is ahhoz, hogy szép eredményeket érjenek el.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, a parlament oktatási szakbizottságának az alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a megmérettetés a Festum Varadinum egyik előrendezvénye. Ezután történészként röviden felvázolta Biharország történelmét, valamint jelenlegi helyzetéről is ismertetett néhány statisztikai adatot. Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezetének országos elnöke arról beszélt, mekkora értéket képviselnek a versenyzők, és azon meggyőződésének adott hangot, hogy „együtt győzni tudunk”.

Veres Pál, Miskolc polgármestere

Veres Pál miskolci polgármester a magyar találmányú Gömböcöt hozta magával, és adta át egy évig történő megőrzésre Konrád Katalinnak, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatójának. A városvezető lapunknak azt nyilatkozta: a Gömböcöt évekkel ezelőtt a két feltalálójától, Várkonyi Pétertől és Domokos Gábortól kapta meg a miskolci Földes Ferenc Gimnázium, ahol az elmúlt évben megszervezték ezt a nemzetközi matematikaversenyt. Azt érdemes tudni róla, hogy 1995-ben egy orosz matematikus megsejtette azt, hogy létezik egy olyan homogén, konvex test, melynek egyetlen stabil egyensúlyhelyzete van, de hogy ez miként néz ki, azt senki sem tudta. 2007-ben két műegyetemi tanár kísérletezett azzal, hogy vajon milyen lehet ez, s a számításaik a Gömböc feltalálásához vezettek. „A Gömböc sok mindent jelképez: a matematikaoktatást, azt, hogy a tehetséggondozás stabil lábakon kell álljon a Kárpát-medencében, ugyanakkor, mivel egy kézzelfogható termék, azt is, hogy a matematikának nemcsak elméleti, hanem gyakorlati haszna is van” – fogalmazott az elöljáró.

Gömböc

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, matematikatanár kijelentette: „az esemény nem csupán verseny, hanem együttműködés és barátság lehetősége is, amely által erősödhetnek a kapcsolatok a részt vevő diákok és pedagógusok között”. Horea Abrudan főtanfelügyelő, szintén matematikatanár szerint a matematikus egy olyan vak ember, aki egy sötét szobában egy valójában ott sem levő fekete macskát keres. Azt kívánta a diákoknak: ők találják meg ezt a fekete macskát, és hozzon nekik szerencsét.
Az egybegyűlteket üdvözölték még Debrenti Edit egyetemi docens a PKE részéről, Baranyi Emese, az Óbudai Egyetem irodavezetője, Bencze Mihály matematikus és dr. András Szilárd Károly, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója, a verseny elnöke. Az ünnepségen zongorázott Jurău Izabella diák, felkészítője Ferencz Mercédesz tanár, illetve felléptek Béres Csilla énekszakos tanítványai, valamennyien a művészeti líceumból.
A rendezvényt támogatta az Oktatásügyi Minisztérium, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány, a Rákóczi Szövetség, az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Tanoda Egyesület, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Óbudai Egyetem, a PKE, a Tanfelügyelőség, valamint a Szent László, Szacsvay Imre, Mihai Viteazul és Avram Iancu iskolák. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában