Előadás

2024.04.10. 10:12

Székelyhídon is ballagtak a regruták

ERDON-összeállítás

Érsemjénben a nemzeti ünnep alkalmával március 17-én "ballagtak a regruták", amikor a helyi Ezüstperje néptánccsoport a Fráter Lóránd Művelődési Otthonban mutatta be tematikus előadását Ballagnak a regruták címmel. Az előadás története az egyszeri falusi emberek mindennapjaiból indul ki, majd a 18. század közepétől ismert szabad toborzás jeleneteivel folytatódik, amely az állandó hadsereg felállítására szolgált. A látványos mulatozást és a tánccal egybekötött toborzást pillanatait mutatják be, amely az egykori vásárokban, és sokadalmakban volt igazán eredményes. A történet a falubeli leányok és a beverbuvált legények búcsútáncával folytatódik, melyet az egymástól való elválás utáni katonaélet bemutatása követ. A katonai kiképzést, a haza vágyódást, a harcban való részvétel bemutatásán át, a bajtárs elvesztésével zárul a cselekmény. Az előadás hangulata a vidám, tréfás, énekes-táncos jelneteken át a drámai hangulatig fokozódik.
Mivel az Ezüstperjéhez az év elején négy székelyhídi néptáncot kedvelő fiatal is csatlakozott, így a csoport úgy döntött, hogy szívesen elviszik Székelyhídra is az műsorukat. A Szabó Ódzsa Színház április 7-én, vasárnap szeretettel fogadta be az előadást, ahol ha nem is teltházas, de lelkes közönség fogadta az idén húszéves csoportot. A székelyhídiak mellett a közönség soraiban szép számban foglaltak helyet a táncosok szülei és családtagjaik is Érsemjénből. Az előadás végén Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere jó házigazdához méltóan egy vacsorával köszönte meg az Ezüstperje néptánccsoport lelkes és sikeres szereplését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában