Díjazottak

2024.04.08. 14:32

Petőfi Sándor szavalóversenyt rendeztek Margittán

Idén is megrendezte a nagy sikernek örvendő Petőfi Sándor körzeti szavalóversenyt a Horváth János Társaság (HJT) április 6-án a város művelődési házában.

Hajas Anna

A szavalóverseny ötletgazdája és főszervezője a HJT elnöke Szőke Ferenc, legaktívabb segítője pedig Fügedy Anikó-Erzsébet alelnök volt. Mivel ebben az időszakban még nem lehet pályázati úton anyagi forrásokhoz jutni, a versenyzők díjazásához szükséges fedezetet a város vállalkozóitól gyűjtötték össze. Ebben a folyamatban egy igen aktív versszerető vállalkozó szolgált segítségül.

A margittai résztvevőkön kívül Berettyószéplak, Érbogyoszló, Micske, Ottomány, Szalacs és Tóti is képviseltette magát a rangos megmérettetésen. Összesen 46 versenyző bizonyította tehetségét. Őket felkészítő tanáraik is elkísérték, velük együtt izgultak és drukkoltak a sikeres szereplés érdekében. Olyan felkészítő tanár is volt, aki egyedül 20 diákot mozgósított a versenyre. A jelentkezők számának és korának függvényében a szervezők hat korcsoportot alakítottak ki a II., III., IV., V., VI., VII.-VIII. osztályosok számára. A líceumi tanulók köréből egyetlen kilencedikes diák volt a jelentkezők között, ezért ő azt kérte, hogy versenyen kívül mondhassa el a versét. A szervezők és a zsűri ebbe beleegyezett. A szavalat azonban olyan jó minőségű volt, hogy első- és különdíjjal is jutalmazták. A legnépesebb korosztály a hatodikosoké volt, mivel 18 gyermek versenyzett.

 

A zsűri gerincét olyan szaktekintélyek alkották, mint Meleg Vilmos és Molnár Júlia színművészek, akiket Szőke Anna és Szatmári Annamária amatőr színjátszók segítettek munkájukban. A másodikos-negyedikes tanulók szereplése után értékelt és eredményt hirdetett a zsűri. Értékelő beszédet a zsűri elnöke, Meleg Vilmos mondott, kiemelve a pozitívumokat és az esetleges javítani valókat egyaránt. Fiatal koruk ellenére ezekben a korcsoportokban is számos kiemelkedően jó szavalat hangzott el, akik értelemszerűen első díjat kaptak: Juhász Etele (II. oszt.), Costin Melitta (3. oszt.), Bálint Tibor (IV. oszt.). A „dobogós” helyeken túl a HJT és a margittai RMDSZ különdíjainak köszönhetően senki nem ment haza „üres kézzel” a versenyről. A fiatalok értékes könyvvásárlási utalványokat kaptak, melyet az RMDSZ székházban működő könyvüzletben tetszés szerinti olvasmányra válthatnak be.

A fiatalabbak díjazása után folytatódott a verseny az idősebbek korcsoportjában. Néhány alacsonyabb korosztályú ott maradt a teremben, hogy figyelemmel kísérje idősebb diáktársai szereplését, hiszen közöttük sok olyan van, aki állandó szereplője a szavalóversenyeknek és lehet tanulni tőlük. Gyakorlási, bizonyítási lehetőség van, hiszen a HJT évente öt-hat szavalóversenyt rendez. Nagy valószínűséggel e tekintetben Margitta az elsők között van. Ezekben a korosztályokban is nagyon sok jól előadott versnek lehettek tanúi a résztvevők, főképpen a visszajáró szavalók esetében. Kisebbek voltak a különbségek, így a zsűrinek sokkal nehezebb dolga volt. Reményeik szerint azonban sikerült igazságos sorrendet felállítani – mondta el a zsűri elnöke. A különdíjaknak köszönhetően ebben a csoportban sem maradt senki jutalom nélkül. Az első helyezettek Orgovan Tabita-Elisabeta (V. oszt.), Balázs Nikolett, Kasa David-Attila, Geréb Jázmin (mindhárman VI. oszt.), Bíró Levente (VIII. oszt.), Kun Abigél (IX. oszt.) voltak. Értékelő beszédet Meleg Vilmos és Molnár Júlia mondtak, majd kiosztották a díjakat. A színművészek nagyra értékelték a szervezők munkáját, mely által a diákokat közelebb hozzák a költészet lenyűgöző világához és sikerélményeket biztosítanak számukra. Biztatták a diákokat, hogy vegyenek részt minél nagyobb számban ezeken a versenyeken, ahol irodalmunk gyöngyszemeivel ismerkedhetnek meg, és fejleszthetik készségeiket, tehetségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában