Telekcsere

2024.04.04. 16:25

Marad a zöldövezet az Emanuel mögött

Nem épül tömbház Nagyváradon az Emanuel baptista templom és a Vitéz (Decebal) úti bevásárlóközpont közötti területen, miután a polgármesteri hivatal megegyezett az ingatlanfejlesztő céggel.

Forrás: ebihoreanul.ro

Pap István

Az Imopark cég egy tömbházat akart építeni a nagyváradi Ștefan Octavian Iosif utcán, annak a zöldövezetnek a helyén, mely az Emanuel baptista templom és a Vitéz (Decebal) úti bevásárlóközpont között terül el. Ez végül nem történik meg, mert a polgármesteri hivatal felajánlott egy területcserét a cégnek, csak álljon el a tervétől. A területcserére vonatkozó határozattervezetet március 28-iki rendes ülésén tárgyalta a nagyváradi helyi tanács, és Adrian Madar, szociáldemokrata párti (PSD) tanácsos megjegyezte: „Egy jogi eljárás végén vagyunk, ami akár egy millió eurójába is kerülhetett volna a városnak, ha most nincs ez a megegyezés. Madar azt tudakolta, hogy miért született olyan hibás döntés, ami erre az egyezségre kényszerítette az önkormányzatot, aminek nyomán az önkormányzat egy közel ötezer négyzetméteres területet ad át a cégnek egy kevesebb mint kétezer négyzetméteres telekért cserébe. A tanácsos azt is megkérdezte, hogy a vétkeseket éri-e majd valamilyen büntetés a hiba miatt, hiszen „mégiscsak egymillió euróról van szó, amit a városnak ki kellett volna fizetnie egyes hivatalnokok átgondolatlan döntései nyomán” – mondta.
Válaszában Florin Birta polgármester kifejtette, hogy nincs szó mulasztásról, sem hibáról, a polgármesteri hivatal a saját döntései miatt került a jelenlegi helyzetbe. A továbbiakban felidézte, hogy a magánbefektető 2018-ban készített egy övezeti városrendezési tervet a Ştefan Octavian Iosif, az Alexandru Xenopol és a Păunului utcák kereszteződésében lévő saját telkére, amelyen egy tömbházat akart volna építeni. Az önkormányzat jóváhagyta a tervet, de 2019-ben már nem adta meg az építkezési engedélyt, mert az ottani lakosok azt panaszolták, hogy a környék már amúgy is nagyon túlzsúfolt, nincs elég parkolóhely és nincs zöldövezet sem. Emiatt a város visszavonta a városrendezési tervet, a cég azonban beperelte az önkormányzatot, kérve a terv érvénytelenítésére vonatkozó határozat semmissé tételét. A cég első- és másodfokon is megnyerte a város ellen indított pert, ráadásul a vállalkozás egy újabb pert is indított. Mivel a polgármesteri hivatal ezt a pert is elveszíthette volna, ezért inkább a peren kívüli megegyezés lehetőségét kereste: „Voltak megbeszéléseink a cég képviselőivel, és találtunk egy másik helyszínt a városban, amire el tudjuk cserélni a telket” – fogalmazott Birta, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően megmarad az Emanuel templom mögötti beépítetlen terület és a cég még fizet 15 ezer eurót is a városnak.
Madart nem elégítette ki a válasz, mondván, hogy eleve az övezeti városrendezési tervet nem lett volna szabad elfogadni, majd megemlítette, hogy a szóban forgó helyszíntől nem messze egy ugyanilyen helyzet állt elő: egy ingatlanfejlesztő az Aradi úti volt nyomda helyére akar építeni tömbházat, és akkor ugyanaz a probléma fog előállni. Azaz kevés lesz a zöldövezet és a parkolóhely, emiatt az ottani lakók aggódnak a projekt miatt. „Abban az esetben is ugyanúgy fognak eljárni mint most?” – érdeklődött Madar. Birta nyomatékostosította, hogy az Aradi úton földalatti parkolóhelyek épülnek majd a tömbház alá, ugyanakkor lesznek felszíni parkolóhelyek is, ha a nem lesz elég parkolóhely betervezve, akkor a város el fogja utasítani azt a városrendezési tervet. A hosszas vita után a helyi tanács egyhangúlag elfogadta a területcserére vonatkozó megegyezést, melynek értelmében a Ștefan Octavian Iosif utcában lévő 1.569 négyzetméteres telekért cserébe a cég kap két, összesen 4.979 négyzetméteres telket a Thurzó Sándor utcán, továbbá fizet a polgármesteri hivatalnak 14.890 eurót. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában