Állategészségügy

2024.04.02. 17:05

Madárinfluenzás gólyát találtak Bihar megyében

Madárinfluenzával fertőzött gólya tetemére bukkantak Körösgyéresen. A vizsgálat eredményeit március 28-án kapta meg a Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA), épp ezért egy sor korlátozást vezetett be a településen és a környező falvakban is.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

ERDON-összeállítás

Az igazgatóság közleményéből kiderül, hogy a madártetemet március 23-án találták meg, ezt követően végezték el a vizsgálatokat, amelyek kimutatták a madárinfluenzát. Az eset miatt állategészségügyi korlátozásokat vezettek be Körösgyéresen, Köröstarjánban, Vizesgyánon és Körösszegen is. A felsorolt területeken a szárnyasokat a DSVSA folyamatosan figyelemmel kíséri, míg a vadon élő madarak helyzetét a helyi járványügyi központ szakosztálya és a vadászkerület munkatársai követik. „A fertőzött területen alkalmazott főbb intézkedések a következők: tilos a madarak szállítása, a madárvásárok vagy -kiállítások szervezése, továbbá tilos befogni és vadászni madarakra, vagy a vadászkerületeken madarakat telepíteni, végezetül nem szabad etetni a vadon élő madarakat”, olvasható az igazgatóság közleményében.
A DSVSA közölte azt is, milyen intézkedésekkel lehet megelőzni a madárinfluenzát: a gazdaságokban, amennyire lehetséges, el kell különíteni a kacsákat és a libákat más háziszárnyasoktól. A szárnyasokat csak zárt és elszigetelt helyeken elkülönítve lehet szaporítani, és ha ez nem lehetséges, akkor biztosítani kell, hogy a madarak táplálékához és vizéhez ne férjenek hozzá a vadon élő madarak. A háziszárnyasokat el kell zárni más emlős állatoktól, beleértve a rágcsálókat és a háziállatokat is. A madarak gondozásakor speciális öltözetet kell használni, vagy ki kell alakítani egy fertőtlenítő helyiséget. Meg kell akadályozni, amennyire lehetséges, a háziszárnyasok és a vadon élő madarak közötti közvetlen vagy közvetett érintkezést. Tilos a háziszárnyasokat vagy a vadon élő madarakat csaliként használni a vadászatok során. A madarak szállítása csak állatorvosi klinikai vizsgálat és állategészségügyi igazolás után lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában