Fürkész

2024.04.19. 08:08

Helyesírási versenyt tartottak Arany városában

BN-összeállítás

Nagyszalontán tartották meg április 6-án a XI. Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny regionális fordulóját. A Fürkész versenyt tíz évvel ezelőtt Krasznai Tünde nagyváradi tanítónő indította útjára, mely megmérettetés minden évben több ezer gyermeknek ad lehetőséget arra, hogy mélyebben megismerje anyanyelvét, gazdagítsa szókincsét és helyesírási ismereteit.
A szervező- valamint a vizsgabizottság tagjai mellett a verseny megszervezését és lebonyolítását az Arany János Elméleti Líceum tanítói közössége segítette, akik több héten keresztül azon dolgoztak, hogy a versenyre érkező minden vendég otthon érezze magát és vigye hírét a nagyszalontai emberek vendégszeretetének. A délelőtti versenyt követően a vendégek részt vettek egy kiránduláson a Túzok Turisztikai Látogatóközpontban, és ellátogattak az Arany János Emlékmúzeumba, valamint az Arany-portára.
A délutáni díjátadó ünnepségen Takó Csilla tanítónő köszöntötte a megjelenteket, majd az Arany János Elméleti Líceum Színarany Színjátszócsoportja lépett színpadra. Tornai Melinda iskolaigazgató beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar iskolák fennmaradása érdekében mennyire fontos a magyar nyelv ápolása. Török László, Nagyszalonta polgármestere méltatta a diákok szorgalmát, az anyanyelvük ápolásába fektetett energiát, megköszönve a pedagógusok munkáját, akik nap mint nap bátorítják és motiválják a diákokat, hogy higgyenek a képességeikben. Tankó Veronica-Zita, a Bihar megyei Tanfelügyelőség elemi és óvodai oktatásért felelős szaktanfelügyelője beszédében elmondta, hogy minden versenynek a mozgatórugója a kitartás, a szorgalom, az elhivatottság.
A másodikosok korcsoportjában dicséretben részesült Szücs Liza (nagykárolyi Elméleti Líceum, felkészítő pedagógus Komlódi Ana-Enikő); III. helyen végzett: Gyurkó-Henning Luca (sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola, felkészítő pedagógus Tankó Blanka); II. lett Selyem Hanna (kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium, felkészítő pedagógus: Finta Erika); az I. helyet Horvát Ádám (nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum, felkészítő pedagógus: Takó Csilla Katalin) szerezte meg.

II. osztályosok

A harmadikosok korcsoportjában dicséretben részesült Herlitska Dániel-Gergő (nagyváradi 16-os számú Általános Iskola, felkészítő pedagógus: Szabó Anikó- Erika); III. helyen végzett Kiss Anna (szilágysomlyói Báthory István Általános Iskola, felkészítő pedagógus Bekő Rita); II. lett Satmari Tamara Anna (szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, felkészítő pedagógus Renn Renáta), az I. helyet Daniel Petra (marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola, felkészítő pedagógus Jánosy Zsuzsanna) szerezte meg.

III. osztályosok

A negyedikesek korcsoportjában dicséretben részesültek Magos Milla Kincső (marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum, felkészítő pedagógus Szitai Tünde-Klára) és Ványi Iringó (szatmárnémeti Mircea Eliade Általános Iskola, felkészítő pedagógus Koncz Tünde); harmadik lett Bíró Rebeka Sára (bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum, felkészítő pedagógus Toásó Gabriella); második lett Orban Eszter (szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum, felkészítő pedagógusok: Fodor Emőke és Juhos Helga); a képzeletbeli dobogó legfelső fokára Benk Petra-Demetra (zilahi Mihai Eminescu Általános Iskola, felkészítő pedagógus Csepei Ibolya) léphetett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában