Margitta

2024.04.03. 07:48

Egy margittai üzletember indul a polgármesteri címért: „Minden tekintetben készen állok. Valamit tenni kell a közösség érdekében”

Valerian Ienciu üzletember megelégelte, hogy Margittán senki nem tesz semmit, ezért úgy döntött, hogy belép a politikai életbe, és indul a választásokon.

Egy hónappal ezelőtt Valerian Ienciu, aki több vállalkozás ügyvezetője Margittán és Érábrány községben, úgy döntött, hogy be kell lépnie a politikába, az USR-be. Ez az első alkalom, hogy politikai pártban vesz részt. „Azért döntöttem úgy, hogy csatlakozom az USR csapatához, mert nagyon elszántnak láttam őket. Minden szempontból támogatnak” – mondta Valerian Ienciu. Bosszantja, hogy egyre több fiatal hagyja el a várost, ezért Ienciunak szándékában áll átvenni a városháza irányítását, remélve, hogy többet tehet a közösségért.
„Az évek során nagy beruházásokat eszközöltünk Margittán, de a város haldoklik, mégpedig azok miatt, akik irányították. Két év alatt körülbelül 1000 munkahelyet veszítettünk el. Az övezetet gyógyfürdő-turisztikai területté nyilvánították, mégsem történt semmi. A fiatalok tömegesen hagynak el minket. Ez nem mehet így tovább!” 

Ienciu szerint a fiatalok azért mennek el, mert nincsenek megfizetve, és mert hiányzik a stabilitás. „Nem lehet az embereket minimálbéren tartani. A dolgozókat sérti, ha nincsenek rendesen megfizetve.”

Lelkileg és erkölcsileg egyaránt felkészült

Bár elismeri, hogy „nem tudja, miről szól a politika”, hajlandó tanulni, meghallgatni és segíteni a polgárokat. A „nincs olyan, hogy nem lehet!” elv alapján Valerian Ienciu meg van győződve arról, hogy meg fogja kapni a közösség támogatását.
„A magánszektorból jövök. Tudom, hogy ha egy fillért is beteszek, akkor kell legyen valami nyereség! Szerintem a városunkban sokat lehet tenni. Szeretném támogatni azokat is, akik Margittán akarnak befektetni. Amióta vállalkozom, nem kaptam támogatást egyetlen polgármestertől sem, és nem könnyű mindent egyedül csinálni. Lelkileg és erkölcsileg is készen állok erre a jelöltségre. Nem a pénzért akarom elnyerni a városházi tisztséget. Elég pénzt kerestem már életemben, nincs szükségem többre!”
Az egyik, már előkészítés alatt álló projektje a város gyógyturisztikai célú fejlesztésére vonatkozik. „Margittán legalább öt kiaknázatlan meleg vizes zóna van. Van egy strandunk, amelyet a volt polgármester építtetett 12 évvel ezelőtt, de személyes ambíciók miatt nem helyezték üzembe. Hogy miért? Ha a városháza nem tudott gondoskodni róla, akkor odaadhatták volna a magánszférának. Van egy 60 éves strandunk is. Az igazgató nem fektetett bele pénzt. Az nem lehet, hogy 2024-ben ne legyenek jó körülményeink.” Ugyanakkor úgy véli, hogy ha vannak a korábbi polgármesterek által hátrahagyott jó projektek, azokat tovább kell vinni, mert „itt arról van szó, hogy mi a jó a közösségnek, nem pedig az egóról”.

A nulláról

A semmiből kezdte, miután a bankból felvett pénzzel segített egy barátján. A felvett kölcsön egy szállítmányozási vállalatra szólt, amelyet Ienciu meg akart alapítani. „1995. május 9-én hitelt vettem fel a banktól egy beruházáshoz. Találkoztam egy barátommal, aki pénzt kért tőlem, amit két hét múlva visszafizetne. Odaadtam neki az összes pénzt, amit a banktól vettem fel. Soha nem láttam viszont az összeget. Nagyon nehéz volt másfél évig boldogulni, de sikerült talpra állnom.”

Megháromszorozta a lottónyereményét

Valerian Ienciu Érábrány községben született, és Berettyószéplakon nőtt fel, kilenc testvérével együtt egy nagy család tagja. Miután Nagyváradon befejezte az iskolát, 1979-ben Margittára költözött, és a város szerszámgépgyárában kezdett dolgozni, amíg az be nem zárt. 1993-ban egyik nővérével együtt megnyitotta első üzletét Berettyószéplakon – egy élelmiszerboltot. 
2003 nyarán Ienciunak volt egy másik üzlete is, egy kis autóalkatrész-bolt. Saját elmondása szerint egy kombinációs rendszerben a családjában történt eseményekhez kapcsolódó 6/49-es lottószámokat játszott meg. Így sikerült 1,5 millió dollárt és egy háromszobás lakást nyernie Bukarest központjában.
Mindössze három év alatt sikerült megháromszoroznia vagyonát, miután megvásárolta saját üzlethelyiségét, és építőipari céget nyitott. Később szállodát épített a város szélén, valamint egy ma is működő éttermet, amelynek Crinul Imperial a neve.
Három leány édesapja, elmondása szerint a legfiatalabb a nyomdokaiba lépett, és megbízható segítője a vállalkozásának. Öt unoka büszke nagyapja is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában