Küldöttgyűlés

2024.04.13. 09:35

Biró Rozália az RMDSZ váradi polgármesterjelöltje

Előválasztó és rangsoroló küldöttgyűlést tartott péntek délután a városháza dísztermében az RMDSZ Nagyvárad városi szervezete, ahol eldőlt, hogy Biró Rozália lesz a polgármesterjelölt és Szabó József vezeti majd a tanácsosjelölti listát.

Ciucur Losonczi Antonius

Politikai tájékoztatójában Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke kifejtette, hogy 2024 sorsdöntő év Romániában, hiszen hat hónapon belül négy választásra is sor kerül, ami előzmény nélküli az ország 1989 utáni történelmében. Ezek pedig nem csupán a következő négy esztendőre, hanem legalább egy évtizedre (de inkább többre) meghatározhatják majd a magyarság életének alakulását. Példaként említette: borítékolható, hogy 2025/26-ban közigazgatási átszervezés lesz, s ha nincsenek képviselőink a megfelelő döntéshozó szinteken, akkor félő, hogy az fog történni, mint 1996-ban Szlovákiában, ahol az ottani magyar közösség érdekei ellen hajtották ezt végre, minek következtében a megyék többségében megszűnt a magyar képviselet vezetői szinten, hogy aztán a pozsonyi parlamentből is kiszoruljon a magyarság, figyelmeztetett a honatya. Azt is kiemelte Cseke Attila, hogy felerősödtek a magyarellenes megnyilvánulások, a két román nacionalista párt nagy valószínűséggel együtt közel 30 százalékos eredményt fog elérni a parlamenti választáson, ezért is lényeges tehát a bukaresti magyar jelenlét. Ami pedig az Európai Parlamentet illeti: akkor van esély arra, hogy változtassunk az EU működésén, és jó irányba tereljük, ha Brüsszelben is ott vagyunk, hangsúlyozta az RMDSZ-es politikus.

Áttérve helyi ügyekre, Cseke Attila úgy fogalmazott: sajátos helyzetben volt az RMDSZ a váradi önkormányzati képviselő-testületben, hiszen ellenzékben vitték az ügyeket úgy, ahogy lehetett, de a jó kezdeményezéseket támogatták, nem mondtak nemet mindenre csak azért, mert ebben a pozícióban voltak. Közben pedig, amíg az RMDSZ két és fél évig kormányon volt, ennek köszönhetően számos befektetés valósulhatott meg Váradon, vagy van folyamatban. Arról is beszélt Cseke Attila: az elmúlt időszakban is a magyar összefogásra törekedtek, ezért a tanácsosi jelöltlista 4., befutó helyét egészen a leadás határidejéig továbbra is fenntartják az EMSZ- jelöltjének, az ajánlatuk ezen párt számára tehát még mindig érvényes.

 

A beszéd után elhangzott, hogy csupán Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezetének országos elnöke nyújtott be polgármesterjelölti-pályázatot. Felszólalásában arra buzdította a jelenlevőket: merjenek büszkék lenni arra, hogy nagyváradi magyarok, gondolkodjanak nagyban, méltóan elődeinkhez, akik ragaszkodtak az identitásukhoz, keresztény értékrendjükhöz. Programjából öt irányvonalat említett: ember- és családközpontú város; erős magyar vállalkozói réteg; egészséges, bátor és szabad fiatalok; Oradeát ellensúlyozó Nagyvárad és „város, kinek nem látni mását”.

Városi tanácsos jelöltnek tizennégyen jelentkeztek, őket egy algoritmus alapján rangsorolták úgy, hogy minden közéleti terület le legyen fedve. A küldöttgyűlés által elfogadott sorrend a következő: Szabó József, Pető Dalma, Szántó Ildikó, az EMSZ-jelölt számára fenntartott hely, György-Csáki János, Papp Lilla Aliz, dr. Bántó Norbert, Hunyadi István, Kádár Hunor, dr. Uitz Gyöngyi, Vesselényi István, Szilágyi Ibolya, Losonczi Gyula, Somogyi Tamás, Kádár József.   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában