Betétdíj

2024.03.11. 16:34

Utánajártunk, mire kell odafigyelni a garanciás palackok visszaváltásakor

Egyre több üzlet és bevásárlóközpont polcain jelennek meg a betétdíjas csomagolású palackok, épp ezért megnéztük, hogy Nagyváradon milyen módon lehet visszaváltani a garanciás palackokat.

P. Nagy Noémi

Ugyan a betétdíjas visszaváltási rendszer tavaly november 30-án indult el, de sokáig nem lehetett találkozni a garanciás logóval ellátott italcsomagolásokkal, hiszen az üzletek először a „régi” palackokat értékesítették. Az új év beköszöntével aztán megjelentek az speciális szimbólummal ellátott palackok is, és most már egyre több bolt polcairól lehet levenni a garanciás jellel ellátott palackokat. De mi is a teendő ezekkel? Kipróbáltuk több helyen is, hogyan zajlik a visszaváltás, és elmondjuk, mire kell odafigyelni. Nagyváradon a nagyobb bevásárlóközpontok és üzletek parkolóiban megtalálhatóak azok az automaták, amelyekbe kifejezetten a betétdíjas palackokat lehet bedobni, több helyen pedig a logó nélküli palackoknak is fenntartanak ilyen gépeket vagy külön szelektív kukákat helyeztek ki. Az teljesen mindegy, hol vásároltuk meg az italcsomagolásokat, nem kell a palackokat ugyanoda visszavinni, ahol megvettük ezeket. A teszt kedvéért a város különböző üzleteiből vásárolt palackokat váltottunk vissza egy-egy másik bolt automatáinál. A lényeg, hogy a palackokban ne legyen folyadék, ezeket a régi gyakorlattal szemben nem kell összenyomni, és a címkének mindenképpen sértetlennek kell maradnia, főleg a logónál és a vonalkódnál.

 

Nem árt, ha elolvassuk a gépeken feltüntetett használati utasítást, hiszen a Kaufland automatái például minimum öt (vagy ennek többszörösei) palack után adnak ki visszaváltható kupont. Másik két üzlet automatáin nem volt feltüntetve ilyen jellegű kikötés. A Profiban például a gép munkáját a pénztáros végzi el. A kihelyezett tárolókba kell bedobni a palackokat, amiket a pénztáros számol meg, majd minden italcsomagolás után ad egy ötven banis kupont. Tehát ebben az esetben is mindegy, hogy egy vagy hat palackot adunk le. Az általunk kipróbált helyek mindegyikében kuponokat kaptunk, ezek egy évig érvényesek, és csak az adott boltban lehetett felhasználni, a vásárlás végösszegéből vonják le a visszaváltás során összegyűlt lejeket. Több automatán azt is írja, hogy a kuponokat be lehet váltani készpénzre is. Ezt is kipróbáltuk, és a pénztárnál vásárlás nélkül is megkaptuk a papírpénzt. A felkeresett lakónegyedekben található kisebb boltokban még nem működik a visszaváltás, ezekben az esetekben elirányítottak a legközelebbi visszaváltó automatáig.
Összességében véve a visszaváltó körutunk alatt csak egyetlen esetben ütköztünk nehézségbe, egyébként gyorsan és hatékonyan tudtuk visszakapni a garanciás palackok betétdíját, a pénztárosok segítőkészek voltak. Egyetlen egy fél literes palackunkat viszont nem fogadta el egyetlen kipróbált automata sem, közelebbről megnézve aztán rájöttünk, miért is nem. Ez esetben a logó és a hozzá tartozó vonalkód nem a palack címkéjén volt, hanem egy olyan papírcímkén, amit egy nem garanciás palackra ragasztották rá. Arra tehát mindenképp oda kell figyelni, hogy a logó a palack eredeti címkéjén legyen feltüntetve.

 

Amint az ismert, a betétdíjas csomagolás logóval ellátott italcsomagolásokra 0,50 lej garanciát kell fizetni az üzletekben az italok (víz, üdítő, sör, almabor, bor, szeszes ital) megvásárlásakor. A csomagolások visszaváltásakor visszatérítik az 50 banis betétdíjat. Visszaváltani az üvegből, műanyagból vagy fémből készült, 0,1 liter és 3 liter közötti térfogatú, nem újratölthető italcsomagolásokat lehet. „A betétdíjas visszaváltási projekt hónapról hónapra bővül, jelenleg naponta körülbelül egymillió italcsomagolást gyűjtenek be” – közölte március elején Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában