Március 15.

2024.03.19. 14:49

Ünnepi megemlékezés Margittán

A több mint három évtizedes hagyományt követve idén is megemlékeztek Margittán az 1848-as forradalomról és hőseiről. Az esemény főszervezője a helyi RMDSZ volt, a magyar iskola és a civil szervezetek támogatásával. Az esemény helyszínéül ezúttal a polgármesteri hivatal előtti téren felállított szabadtéri színpad szolgált.

Szőke Ferenc

Eleget téve a törvény előírásainak, a román himnusz felcsendülésével kezdődött el az ünnepi esemény, majd a műsorvezető, Szabó Andrea köszöntötte elsőként a több száz résztvevőt. Mint kiemelte, évente megemlékezünk történelmünk e meghatározó eseményéről, melyhez „kellett elszántság, akarat és összefogás, melyekre ma is szükség van, Margittán és mindenütt, ahol magyar emberek élnek”. Az „Itt az idő” címmel megszervezett idei megemlékezésen Kotlár Dominik nyolcadik osztályos tanuló a Nemzeti dalt szavalta el, majd a II. A osztály furulyacsoportja, illetve a Gyöngyvetők Néptánccsoport műsora következett. A Margittai Ifjak Köre részéről Csokmai Viktória, Fazekas Zsanett, Pál Viktória és Szőllősi Ágota szavalattal színesítette az eseményt. 

Ünnepi beszédet Demián Zsolt RMDSZ-elnök, alpolgármester mondott. „Minden évben ünnepelni gyűlünk össze március 15-én. Ezen a napon megemlékezünk hőseinkről, és számot vetünk szabadságunk állapotáról” – mondta, a helyi problémákra rátérve többek között azt kifogásolva, hogy a művelődési házat, ahol 34 éve minden évben megemlékező műsort tart a magyarság, éppen ezen a napon adták bérbe más esemény megszervezésére. A továbbiakban kiemelte: immár 176 éve emlékezünk minden évben, de a forradalom és a szabadságharc története mégsem csorbul, nem lesz kevesebb vagy unalmasabb, nem megy ki a divatból. Épp ellenkezőleg: új utakat nyit meg előttünk, és új támpontokat szolgáltat az előttünk álló kihívásokhoz, melyekből „ma sincs kevés, az egyik legfontosabb pedig a június 9-i választás”

A műsor címéből kiindulva Demián Zsolt hangsúlyozta: „itt az idő, hogy kivívjuk Margittának, Magyarkécnek és Genyétének az igazságot, hogy lezárjuk az elmúlt, sötét négy évet, hogy (…) egyenlőségben, testvériségben, a román barátainkkal összefogva (…) újraélesszük szeretett városunkat, mert Margitta élni akar!” „Ma fejet hajtunk a márciusi ifjak és a szabadságharc hősei előtt, és erőt merítünk példájukból: belevágunk saját küzdelmünkbe. Együtt, egymásra támaszkodva, abban a hitben, hogy egy erős és sikeres küzdelem után ismét közösen ünnepelhetünk. 2024-ben is győzzön a szabadság, győzzön a testvériség, győzzön az egyenlőség, és legfőképpen: győzzön Margitta!” – mondta végezetül Demián Zsolt.

Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak a külhoniakhoz írt üzenetét dr. Simon István Előd kolozsvári konzul tolmácsolta az ünneplőknek, majd a magyar iskola V. B osztályának tanulói adták elő a Tulipánná változott királyfi című mesejátékot. Fehér Jázmin XII. A osztályos diák szavalata után a monospetri Bábota Néptánccsoport mutatta be Ballagnak a regruták című március 15-i műsorát. A zenés-táncos, prózai elemekkel is megtűzdelt, nagyszerűen koreografált műsort Sütő Szabolcs és Judit szerkesztette és tanította be a tánccsoportnak, melyet annak tagjai a megszokott magas színvonalon adtak elő. Az előadás záróéneke nemzeti imánk volt, melyet együtt énekeltek a közönséggel.

A színpadtól fáklyákkal a kezükben vonultak a református templomkertben lévő Petőfi-szoborhoz az emlékezők, ahol koszorúzás következett. Ezen a helyszínen nemzeti imánk közös eléneklésével és Kovács Gyula református lelkipásztor áldásával zárult a méltóságteljes megemlékezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában