Hulladékgazdálkodás

2024.03.06. 14:07

Újra ellenőrzik a szelektív hulladékgyűjtést Váradon

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal által indított akció során először a lebomlóhulladék-gyűjtőket fogják ellenőrizni, hogy kiszűrjék, nem került-e beléjük műanyag zacskó, üveg vagy állati ürülék.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Az ellenőrzést a RER Vest köztisztasági vállalat és az ECO Bihor hulladékgazdálkodási vállalat munkatársai fogják végezni, azzal a céllal, hogy lássák, illetve felmérjék azt, hogy a váradiak mekkora mértékben tartják be a szelektív hulladékgyűjtés szabályait. Első körben a barna kukákat fogják ellenőrizni, tehát azokat, amelyekben kizárólag biológiailag lebomló hulladékot szabad elhelyezni – leveleket, gallyakat, fűnyesedéket, szobanövényeket stb. – továbbá kávézaccot, teafüvet a műanyag zacskók nélkül, gabonaféléket, tojáshéjat, kenyérhulladékot, friss vagy főtt gyümölcsöt és zöldséget, használt papírtörlőt, de ez utóbbiak ne legyenek vérrel vagy vegyszerrel szennyezve. Ha a biohulladék helyesen van gyűjtve, akkor azt a megyei hulladéklerakóba szállítják, ahol megérik és komposzttá, vagyis növényi trágyává alakítják. A polgárok akár maguk is komposztálhatják a hulladékot, az eljárás nem nehéz, de türelmet és némi szakértelmet azért igényel.

A barna kukákba nem szabad hús-, csont- vagy sajtmaradékot dobni, mert ezek az élelmiszerek, bár természetes úton bomlanak, de vonzzák a kártevőket, és károsíthatják a komposztot. A házi kedvenceket tartó váradiak azt is tartsák szem előtt, hogy bár az állati ürülék is biológiailag lebomló anyag, mégsem dobható a barna kukákba, mivel élősködőket tartalmazhat, amelyek szintén szennyeznék a komposztot. A ruhák sem valók a barna kukába, még akkor sem, ha természetes anyagból készültek, mert műanyag cipzárak, gombok, címkék vagy nyomatok vannak rajtuk. A textilhulladék helye a polgármesteri hivatal által városszerte külön erre a célra kihelyezett fémgyűjtőkben van. Az udvarról származó kavics, homok, föld vagy egyéb söprögetés után keletkező hulladékot se dobjanak a barna kukába, ezek helye a feketében van.

A tavalyi ellenőrzések során a RER Vest–Eco Bihor csapatai által leggyakrabban megállapított hiba az volt, hogy a lebomló hulladékokat a polgárok olyan műanyag zacskókban gyűjtötték össze, amelyek nem bomlanak le. Fontos tehát tudni, hogy a biohulladékot mindenféle csomagolás nélkül is be lehet dobni a kukába, illetve papírzacskóba, vagy más, természetes úton lebomló csomagolóanyagba téve lehet kidobni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában