Választások

2024.03.15. 08:14

Szabályokat sérthet az utcai kampány

Kisebb botrány keletkezett Nagyváradon amiatt, hogy a nagyváradi helyi rendőrség igazoltatta a Mentsétek Meg Romániát (USR) párt képviselőit, akik Várad központjában szórólapoztak március 10-én. Az USR szerint hatalmi visszaélés történt, a városháza képviselői a helyi reklámozási szabályzat betartását kérik számon a párton.

Illusztráció

Forrás: neppart.eu

ERDON-összeállítás

Az incidensről először a Mentsétek Meg Romániát (USR) párt számolt be egy sajtóközlemény keretében, melyben azt írják, hogy a párt parlamenti képviselői, Silviu Dehelean és Cristina Prună március 10-én Nagyváradon osztogattak szórólapokat a járókelőknek, amikor a helyi rendőrség munkatársai igazoltatták őket, és megtiltották nekik, hogy továbbra is folytassák ezt a tevékenységüket, mert nem kaptak rá engedélyt a polgármesteri hivataltól. 
Az USR szerint a polgármesteri hivatal politikai megfontolásból tiltotta meg nekik, hogy kampányoljanak. A polgármesteri hivatal a maga során közleményben reagált a történtekre. Azt írják, hogy a helyi rendőrség a 2020/370 számú helyi tanácsi határozat alapján járt el, melynek 5. cikkelye kimondja, hogy plakátokat kihelyezni, mintákat, nyomtatványokat szórólapozás útján terjeszteni csak a nagyváradi polgármesteri hivatalnál regisztrált kérelem és a vonatkozó díjak befizetésének igazolása után lehet. A közleményében megjegyzik, hogy a városházához nem futott be semmiféle kérelem a párt részéről, tehát a két politikus visszaélésszerűen tevékenykedett, míg a helyi rendőrség szabályszerűen járt el, amikor megkérdezte a politikusokat, hogy van-e a polgármesteri hivataltól kiadott dokumentum a birtokukban, ami alapján szórólapokat osztogatnak.
A továbbiakban a közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy bármilyen jogi vagy magánszemély csak akkor osztogathat bárminemű nyomtatványt, reklámanyagot stb. a város területén, ha ehhez előzőleg megszerzi a polgármesteri hivatal engedélyét, melyet a városháza ügyfélfogadó termének 14. és 15. ablakánál adnak ki kérvény alapján. Az ügyfélfogadó ablaknál kiszámolják a díjszabást a szórólapozásban részt venni kívánók száma és a szórólapozás időtartama alapján. A tarifa egyébként 10 lej/nap/fő. A kérvényező az igénylés regisztrálásának a bizonyítékát, valamint az említett befizetési számlát kell felmutassa ellenőrzéskor a helyi rendőrségnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában