Apáczai-díj

2024.03.20. 09:36

Pályázati felhívás pedagógusoknak

Fotó: Nagy Noemi

Sajtóközlemény

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Országos Elnöksége által alapított Tudományos Tanács kétévente írja ki Apáczai-díj pályázatát a romániai magyar közoktatásban tevékenykedő pedagógusok részére. A díj Apáczai Csere János munkásságának állít emléket, és célja a közoktatásban dolgozó magyar pedagógusok tudományos tevékenységének értékelése, ösztönzése, népszerűsítése. A kétévenként odaítélt díjra önálló kötetben, elismert tudományos szakirányú folyóiratban megjelentetett vagy a világhálón közzétett munkák szerzői jelentkezhetnek.
A Tudományos Tanács 2024-ben tizenegyedik alkalommal írja ki pályázatát az Apáczai-díj elnyerésére. A pályázaton azok a pedagógusok vehetnek részt, akik a közoktatásban dolgoznak, vagy onnan mentek nyugdíjba, és az oktató-nevelő munka mellett tudományos kutatást is végeznek.
A kétévenként kiírt pályázatra az előző díjkiosztó – 2022. október – után megjelent tudományos munkákkal – szakkönyvvel (szerzőként vagy fordítóként), tankönyvvel, munkafüzettel, település- és iskolamonográfiákkal, folyóiratban megjelentetett vagy a világhálón közzétett tudományos munkákkal, illetve rendszeresen működtetett tudományos-oktatási portállal lehet jelentkezni a természettudományok, a humántudományok, valamint a pszichopedagógia területéről. Az Apáczai-díj kisplasztikából, sorszámozott oklevélből és pénzjutalomból áll.
Pályázni egyénileg vagy csoportosan lehet. Azok a pedagógusok, akik már részesültek Apáczai-díjban, elnyerhetik a díj ezüst, arany vagy gyémánt fokozatát. Pályázni kizárólag online módon lehet, postázni csak a díjnyertes pályamunkák egy példányát szükséges. Az internetes Apáczai-díj pályázatkezelő felület elérhető az RMPSZ honlapján az alábbi linken.
Az elfogadott pályázatot; a hiánytalanul kitöltött regisztrációs felület; a benyújtott tudományos munka részletes, de nem több mint kétoldalas pdf. formátumú ismertetése; a pályázó magyar nyelven írt szakmai önéletrajza, valamint; a pályamunka pdf változata vagy annak élő linkje képezi.
A pályázatok feltöltésének határideje: 2024. augusztus 25. A beérkezett pályamunkák elbírálásáról a Tudományos Tanács gondoskodik, és a döntésről a megadott elérhetőségen értesíti a pályázót. A pályázat elbírálói idén is kategóriánként egy-egy díjat osztanak ki, de el is tekinthetnek a díj odaítélésétől, amennyiben arra érdemes pályamunkát nem nyújtanak be.
Az Apáczai-díj ünnepélyes díjkiosztását 2024. október 12-én, szombaton tartjuk a szovátai Teleki Oktatási Központban. Az Apáczai-díjra beérkező tudományos munkák népszerűsítése, kapcsolatépítés, valamint közös kutatások, projektek megvalósításának segítése érdekében a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége idén harmadik alkalommal szervezi meg a Kutató pedagógusok Apáczai Csere János konferenciáját. A 2024. november 16-án tartandó konferencia előadói körét az Apáczai-díjra pályázatot benyújtó pedagógusok alkotják.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Tudományos Tanácsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában