Beruházás

2024.03.18. 18:20

Jövő héten megnyílik az összekötő út

Forrás: Youtube / Marin Marian

ERDON-összeállítás

Gyakorlatilag megépült a 19 kilométer hosszú új út, mely Nagyváradot köti majd össze az észak-erdélyi autópályával, ennek köszönhetően már a jövő héten megnyitják a forgalom előtt. Ezt Marius Mitrofan, a kivitelező Strabag cég projektmenedzsere nyilatkozta az Ebihoreanul portálnak, hozzátéve, hogy a pontos dátumot az Országos Autóút-kezelő Társaság (CNAIR) fogja megállapítani. „Jelenleg az utolsó simításokat végezzük a közúti jelzésekhez, aszfaltozunk a Nagyszántóra vezető községi út felé” – fogalmazott a cég képviselője.
A Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával összekötő út projektjét a váradi önkormányzat kezdeményezte több mint öt évvel ezelőtt, a megvalósítás a CNAIR-ral partnerségben történik. A beruházás során 19,09 kilométernyi út épül, melyből 16 kilométernek gyorsforgalmi, háromnak pedig országút jellege van. Az új szakasz a Szentandrási úti körforgalomból indul ki, itt épül a felüljáró a vasúti sínek fölött, majd a sínekkel párhuzamosan halad a Nagyvárad és Szentandrás közötti mezőn. Áthalad a 2018-ban megépült szentandrási összekötő út, valamint a Sebes-Körös fölött is. A nyomvonal a Borsi út felé halad, amelyet szintén egy felüljáróval ível át, majd Bihar felé folytatódik, és csatlakozik az A3-as autópályához. Az építkezési utasítást tavaly áprilisban adta ki a CNAIR, a Strabag cég azóta folyamatosan dolgozott. Az Európai Unió anyagi támogatásával megvalósított, 545,91 millió lejes beruházás keretében épül majd egy bekötő út is a leendő Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi úthoz az őssi vasútállomás mögött. Amint ez is elkészül, ez lesz az ország észak-nyugati régiójának legfontosabb és legkomplexebb közúti csomópontja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában