Vita a tanácsülésen

2024.03.08. 09:29

Fukar volt az önkormányzat a szociális szervezetekkel

A nagyváradi önkormányzat az idén is támogatja anyagilag azokat a helyi civil szervezeteket, melyek szociális tevékenységeket látnak el. A helyi tanácsosok egy része szerint méltatlanul kevés az a valamivel több mint 200 ezer lej, amit erre a célra költ a város.

Illusztráció

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi rendes ülésén 203 ezer lejt különített el hét olyan egyházi és civil szervezet támogatására, amelyek szociális szolgáltatásokat nyújtanak a városban. A határozattervezet vitát váltott ki a helyi tanácsülésen, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) ugyanis kevesellte az összeget, amit erre a célra költ az önkormányzat. Adrian Madar PSD-s tanácsos emlékeztetett arra, hogy egy korábbi tanácsülésen javasolta, hogy minden váradi hátrányos helyzetű személynek, aki szociális szolgáltatásokban részesül, annak a váradi önkormányzat fejenként havonta minimum 400 lejes támogatást biztosítson. Megítélése szerint ez is kevés összeg, mert az országos normatíva szerint egy szociálisan hátrányos helyzetben lévő személynek minimum 2000 lejt kellene biztosítani. Akkor azért szavazta le a többség ezt a javaslatot – tette hozzá –, mert Florin Birta polgármester azt ígérte, hogy a szociális költségvetés amúgy is meg fog duplázódni. „És ez után a költségvetés-megkétszereződés után egy fogyatékos gyerek után az önkormányzat fizet napi három lejt, egy idős ember után pedig napi két lejt. (…) A kedvezményezettek nem koldusok, helytelen és embertelen így bánni ezekkel az emberekkel” – fogalmazott. Hozzátette, hogy a szociális igazgatóság nyilvántartása szerint 231 szociális ellátásra szoruló van Nagyváradon, tehát a fejenkénti havi 400 lej nem lenne megterhelő a város költségvetése számára.

Javaslatok leszavazva

Válaszában Florin Birta polgármester kifejtette, hogy a szóban forgó 203 ezer lej nem a szociális szolgáltatások teljes költségvetése, hanem egy támogatás a város részéről azoknak a civil szervezeteknek, amelyek ezeket a szolgáltatásokat nyújtják, és amelyeknek megvannak a saját forrásaik a feladatok az ellátására. Megemlítette azt, hogy a tavalyi évihez képest 56 százalékkal nőtt az az összeg, amit a város szociális kiadásokra fordít, és ez a költségvetési keret évről évre fokozatosan nőni fog. Viszontválaszában Adrian Madar arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes szervezetek online promócióra 250 ezer lejt kapnak a várostól, miközben 231 nagyváradi rászoruló ennél az összegnél is kevesebbet, alig több, mint 200 ezer lejt kap. Ez sem győzte meg a helyi tanács liberális többségét, mely leszavazta Madar javaslatát. Majd Madar párttársa, Liviu Mihai Sabău-Popa kért szót, azt javasolva, hogy a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezeteknek lakossági fogyasztói díjszabáson számlázzák a hőenergiát, mert az kedvezőbb, mint a nem lakossági fogyasztókra érvényes tarifa. Hangsúlyozta, hogy ez törvényes megoldás, ugyanakkor méltányos is, hiszen a civil szervezetek nem termelnek profitot, nincs gazdasági tevékenységük. Florin Birta nem zárkózott el teljesen Sabău-Popa javaslatától, de elmondta, hogy a vitára bocsátott tervezetnek semmi köze Sabău felvetéséhez, ezért ezt a javaslatot is leszavazta a helyi tanács többsége, mely végül eredeti formájában szavazta meg az előterjesztést.

A három tartózkodás mellett elfogadott határozat kimondja, hogy az odaítélt 203 ezer lejből a legnagyobb összeget, összesen 41.600 lejt az Efrem Beniamin Alapítvány kapja két öregotthona működtetésére. 40 ezer lejt juttat a város a Hospice Emanuel Alapítványnak az otthoni palliatív ellátás biztosítására, egyenként 28 ezer lejt kap a Caritas Catolica Egyesület és a Nagyváradi Down Egyesület, előbbi a szociális étkezde, utóbbi a gyermek- és a felnőtt napközi központjainak a működtetésére. Nagyságrendileg 23 ezer lejt kap a Caritas Eparhial Egyesület és az S.O.S. Autism Egyesület, előbbi a szociális étkezde, utóbbi a felnőtt napközi központ működtetésére, és az Est Europa Alapítvány is kap 19.200 lejt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában