Felújítás

2024.03.13. 08:11

Elkezdődtek a felújítási munkálatok a Szent László-plébániatemplomban

Elkezdődtek a helyreállítási munkálatok Nagyváradon, a központ emblematikus épületénél a Szent László templomnál – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es szenátor, volt fejlesztési miniszter.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

„Nagyvárad arcképét határozza meg a barokk Szent László templom, amelyben most elkezdődtek a teljes felújítási, restaurálási munkálatok” – nyilatkozta Cseke Attila. A Szent László-templom Nagyvárad központjának egyik meghatározó épülete, amelynek megújulására az RMDSZ vezetése alatt biztosított finanszírozást a fejlesztési minisztérium. A helyreállítási munkálatok során a templom tartószerkezetét megerősítik, díszítő elemeit restaurálják, padlófűtést vezetnek be. Jelenleg az épületen repedések láthatók, a falak helyenként nedvesek, ez veszélyezteti az épségét, hosszú távú fennmaradását.

Szabó Ödön képviselő, ki egyben a közösség egyháztanácsának elnöke elmondta, hogy a hívekkel közösen sokat imádkoztak a felújítási munkálatokért. A templom a tavaly ünnepelte háromszáz éves jubileumát és ilyen méretű munkálaton nem esett át az utóbbi évszázadban. Köszönet jár a püspökségnek a dokumentáció elkészítéséért, közösségnek a bátorító, cselekvő hozzáállásért, az RMDSZ-nek a meghálált bizalomért, a források megszerzéséért – tette hozzá.
A munkálatokra 10 millió lejt biztosított az RMDSZ vezetése alatt a fejlesztési szaktárca, illetve Nagyváradon két másik templom felújítására is pénzt biztosított, így restaurálják a római-katolikus Barátok templomát, valamint a várad-olaszi református templom épületeit is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában